Clicky


Doden na explosie op treinstation Rusland

Doden na explosie op treinstation Rusland
29-12-2013 11:05 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU - Bij een aanslag op een treinstation in Volgograd, in het zuiden van Rusland, zijn zondag zeker vijftien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt. Tientallen mensen raakten gewond.

Volgens Vladimir Markin van de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, is de aanslag het werk van een vrouwelijke zelfmoordterrorist. Ze bracht bij een metaaldetector haar explosieven tot ontploffing. "Toen de zelfmoordterrorist een politieman bij een metaaldetector zag werd ze nerveus en ontstak ze haar explosieven", zei Markin. Volgens hem bevatte de bom ongeveer tien kilo TNT. Bovendien was de bom omhuld met allerlei metaalscherven. Door de veiligheidscontroles is volgens Markin voorkomen dat er meer slachtoffers zijn te betreuren.

Persbureau Interfax meldt dat het hoofd van de zelfmoordterrorist is gevonden en dat het dus niet al te moeilijk moet zijn de vrouw te identificeren.

Vrouwelijke zelfmoordterroristen zijn een bekend verschijnsel in Rusland. Vaak zijn het weduwes of zussen van rebellen. Ze worden 'zwarte weduwen' genoemd. De meesten zijn afkomstig uit het zuiden van Rusland, waar islamitische opstandelingen geregeld aanslagen plegen.

In oktober was een stadsbus in Volgograd doelwit van een aanslag. Een vrouwelijke zelfmoordterrorist blies zich op in de bus en nam zes mensen mee de dood in. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De vrouw was afkomstig uit Dagestan, een bolwerk van opstandelingen.

De aanslag van zondag is vooralsnog niet opgeëist, maar de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov heeft enkele maanden geleden opgeroepen tot aanslagen tegen burgerdoelen, waaronder ook de Olympische Winterspelen in Sotsji.

De organisatie heeft tienduizenden militairen, agenten en ander veiligheidspersoneel ingezet om de Winterspelen veilig te verlopen en heeft de 'veiligste Spelen ooit' beloofd.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO veroordeelde de aanslag in Volgograd en zei dat er geen rechtvaardiging is voor dergelijke 'barbaarse aanslagen'. Ook president van de Europese Raad Herman van Rompuy heeft zijn afschuw uitgesproken over de 'laffe terreurdaad'. (Novum)