Transport Online - Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald
22-09-2011 13:37 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gedaald naar 101 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer dan tweehonderd pensioenfondsen hebben nu een lagere dekkingsgraad dan het minimum van 105 procent.

Eind maart bedroeg de gemiddelde dekkingsgraad nog 112 procent. De daling wordt veroorzaakt door de lage rente en de flinke duik van de aandelenmarkten. De dekkingsgraad van Pensioenfonds Vervoer bedroeg op 31 augustus 2011 98,6 procent.

[align=center][/align

De AEX-index verloor in augustus bijna twintig procent van zijn waarde. Hierdoor hadden pensioenfondsen minder middelen beschikbaar om pensioenen uit te keren.

De lange rente daalde van 4,04 procent naar 3,35 procent. Het nu beschikbare kapitaal levert daardoor in de toekomst minder op. Hierdoor moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen voor toekomstige uitkeringen.

Het aantal pensioenfondsen in de problemen is sinds maart flink gestegen. Rapporteerden toen 94 fondsen dat zij een lagere dekkingsgraad hadden dan 105 procent, in augustus was dit gestegen tot 207 fondsen. Er zijn in Nederland ongeveer 550 pensioenfondsen.

Rond de 4,7 miljoen deelnemers en 2,1 miljoen pensioengerechtigden hebben nu een pensioenfonds dat een dekkingstekort heeft. De twee grootste pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn behoren tot de groep fondsen met een te lage dekkingsgraad.

Pensioenfondsen met een dekkingstekort moeten dat melden bij DNB en een herstelpad maken om terug te keren naar het veilige niveau van 105 procent. Een woordvoerder van DNB gaf in augustus aan dat fondsen geen tussentijdse maatregelen moeten nemen.

"De maatregelen moeten gericht zijn op de lange termijn", aldus de woordvoerder. "Ga je nu te veel inspelen op de dagkoersen, dan zou dat juist slecht kunnen uitpakken voor de verdere toekomst."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions