Clicky


Filedruk Rotterdam stijgt tegen landelijke trend in

Filedruk Rotterdam stijgt tegen landelijke trend in
27-12-2013 13:36 | Algemeen | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Het aantal files in Rotterdam is het afgelopen jaar met vijf procent toegenomen terwijl landelijk sprake was van een daling van acht procent. Vooral in de avondspits staat het verkeer vaker stil, meldt de ANWB vrijdag.

In de landelijke filetoptien staat knooppunt Kleinpolderplein bij Rotterdam op de eerste plaats. Het knooppunt stond vorig jaar nog op de tweede plaats. Die wordt nu bezet door knooppunt Vaanplein, ook bij Rotterdam.

Dat de filedruk landelijk afnam, kwam volgens de ANWB door afgeronde wegwerkzaamheden die bijvoorbeeld meer rijstroken opleverden en door betere weersomstandigheden. Wel zijn er naast Rotterdam andere regio's waar het verkeer daar weinig van merkt. Zo blijven de problemen rond Amsterdam tijdens de ochtendspits onverminderd groot, concludeert de ANWB. Bij de knelpunten op de A7, A8 en A9 staat het nog dagelijks vast.

De nummer 1 van vorig jaar, de A50 tussen Arnhem en Eindhoven, is gezakt naar de zevende plaats. Dat zou komen door de opening van de Tacitusbrug bij Ewijk. Eind volgend jaar moet de verbreding van de A50 voltooid zijn en verdwijnt het knelpunt.

De filezwaarte is nog ver van het niveau van voor de economische crisis. Als wordt vergeleken met de agelopen zeven jaar stond dit jaar veertig procent minder file. De drukste spits was die van 15 januari, toen er 1007 kilometer file stond. Daarmee werd het record van 8 februari 1999 gebroken, al moet daarbij worden aangetekend dat toen eigenlijk meer file stond. Omdat files nog niet op zo veel wegen als nu werden geregistreerd, stond er op papier minder file. (Novum)