Clicky


Dakar-uitdaging voor zeven vrachtwagens op Goodyear-banden

Dakar-uitdaging voor zeven vrachtwagens op Goodyear-banden
27-12-2013 11:40 | Algemeen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Vijf rallytrucks en twee servicevoertuigen, allemaal geschoeid met Goodyear-banden, zijn in Argentinië gearriveerd voor wat ongetwijfeld de zwaarste uitdaging is voor om het even welk voertuig ter wereld: de legendarische Dakar-rally. Met hun Goodyear ORD-banden zullen de voertuigen in 13 dagen tijd ongeveer 9.200 kilometer afleggen. Deels over enkele van de moeilijkste wegen van Zuid-Amerika, zoals door de bergen van de Andes, en over lange trajecten van imposante duinpartijen.

De vrachtwagens behoren toe aan twee Nederlandse teams: XDakar en Team GINAF Rally Power. XDakar heeft twee rallytrucks ingeschreven, die tijdens de gehele rally zullen worden ondersteund door twee servicetrucks. De vier voertuigen rijden op Goodyear 375/90R22,5 ORD-banden die moeten zorgen voor tractie en betrouwbaarheid onder zulke zware omstandigheden. De twee XDakar-rallytrucks zijn grondig aangepaste DAF CF-modellen die rijden met de startnummers nummers 512 en 522.

De twee servicevoertuigen zijn eveneens van het type DAF CF. Naast de vrachtwagens, die als werkplaats en onderdelenmagazijn zullen fungeren, telt het serviceteam van XDakar ook 13 ervaren medewerkers. Tijdens het evenement moeten de servicetrucks op de volgende stop proberen te geraken voordat de rallytrucks daar arriveren, zodat bij hun aankomst alles voorbereid is voor het onderhoud.

GINAF, eveneens gevestigd in Nederland, is een producent van gespecialiseerde voertuigen voor extreme omstandigheden. GINAF is al sinds 1993 nauw betrokken bij de rally Parijs - Dakar zoals hij toen nog heette en de Dakar-rally. Voor de Dakar-rally van 2014 heeft Team GINAF Rally Power drie identieke, volledig nieuwe GINAF-vrachtwagens ingeschreven, die eveneens op Goodyear 375/90R22,5 ORD-banden rijden. Zij kregen de startnummers 511, 514 en 524.

“We zijn verheugd dat XDakar en Team GINAF Rally Power Goodyear-banden hebben gekozen voor de Dakar-rally 2014”, verklaarde Boris Stevanovic, Marketing Director Truck Tires EMEA bij Goodyear Dunlop Tires Europe. “Goodyear is geen vreemde in de Dakar-rally: we waren eerder al betrokken bij de rally en weten dus precies wat er van de banden wordt verwacht. De Goodyear ORD-banden die de teams gebruiken, maken deel uit van ons offroad-gamma en werden speciaal ontwikkeld met het oog op een maximale betrouwbaarheid en tractie op de moeilijkste terreinen.”

De vrachtwagens hebben hun reis naar Argentinië op 29 november aangevat in Le Havre in Frankrijk. De rally zelf gaat op 5 januari 2014 van start in Rosario, Argentinië. Van daaruit loopt de route westwaarts naar de Andes, gevolgd door de bergen ten noorden van de grens met Bolivia, die de deelnemers op 12 januari zullen oversteken. De volgende dag arriveren de teams in Chili. Daarna loopt de route verder zuidwaarts door het land, tot de teams op 18 januari in Valparaíso aankomen. Daar worden tevens de prijzen uitgereikt.