Clicky


Transport Online Jaaroverzicht - Deel 4

Transport Online Jaaroverzicht - Deel 4
31-12-2013 13:11 | Transport | auteur De Redactie

DAMWOUDE - Het jaar 2013 loopt langzaam ten einde. Tijd voor Transport Online om terug te kijken op het afgelopen bewogen transportjaar. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten van een jaar lang transport? U leest het allemaal in ons vierdelige jaaroverzicht. Vandaag het vierde, en laatste, deel van 1 oktober tot en met 31 december 2013.

Oktober

Voormalig eigenaar Ben S. van het eerder gesneuvelde transportbedrijf Europe Flyer in Huissen is door de Haagse Hoge Raad dinsdag 1 oktober veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden. Omdat hij fraude heeft gepleegd bij onder andere genoemde onderneming.

Het gaat om fraude met facturen en de omzet. In eerste instantie werd S. in 2009 veroordeeld, hij ging in hoger beroep en kreeg 15 maanden cel. Vervolgens ging S. in cassatie en de Hoge Raad gaf hem een maand minder.

Op dinsdag 1 oktober is voor de rechtbank van Oost-Brabant transportbedrijf Xtreem Bulktransport BV, gevestigd aan de Ekkersrijt 3133 in Son, failliet verklaard.

Oorzak voor het faillissement ligt, volgens curator mr. Kemps, in het feit dat de volumes in het transport van zand, grind en klei een dalende lijn vertonen. "Maar we doen nog verder onderzoek, zoals bij elk faillissement", benadrukt Kemps. Bij het failliete bedrijf werkten tien werknemers.

Er komt definitief geen doorstart voor het failliete van Maanen Transport uit Barneveld. Dit blijkt uit een memo voor het personeel die Transport Online in bezit kreef. In de memo van 2 oktober meldt curator Sander Drijber dat "het doek nu definitief gevallen is voor de Van Maanen bedrijven."

"De onderhandelingen met verschillende doorstartkandidaten zijn stukgelopen. Dit betekent dat er geen volledige doorstart voor Van Maanen komt", gaat de curator verder. "Alle activiteiten zullen gecontroleerd worden afgebouwd. Het is mogelijk dat bepaalde delen wel nog ondergebracht kunnen worden", besluit de curator van het failliete bedrijf.

Driessen BV uit Horst moest, vanwege de slechte marktomstandigheden in de bouw, reorganiseren. Bij deze reorganisatie raakten 34 werknemers hun werk kwijt. "De afgenomen bouwactiviteiten en gebrek aan investeringen in infrastructurele werken hebben ook hun invloed op de hoeveelheid werk voor Driessen, waardoor een reorganisatie onontkoombaar is en 34 arbeidsplaatsen noodgedwongen komen te vervallen", meldt Fred Driessen.

Het collectief ontslag is, volgens het bedrijf, gemeld bij het UWV en de vakbonden zijn uitgenodigd voor overleg. "De directie zal zich inspannen om medewerkers naar andere werkgevers te begeleiden", aldus Driessen. Alle 97 medewerkers zijn zaterdag 5 oktober zowel mondeling als schriftelijk op de hoogte gebracht van de reorganisatie.

FNV Bondgenoten laat 9 oktober weten dat het gebruik wil laten maken  van de camera's boven de Nederlandse wegen om illegale cabotage-ritten door buitenlandse vrachtwagenchauffeurs uit te roeien. “Die camera’s hangen er al. Zo willen ze in de Maasvlakte de milieuzone controleren. Het lijkt mij niet moeilijk om met bestaande camera's het opsporen van illegale cabotage-ritten te doen", stelt bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten. “Er moeten meer inspecteurs komen. Die blijven nodig. Maar het is ook goed dat de middelen worden gebruikt die er al zijn”, voegt de vakbondsman eraan toe.

"Het idee is afkomstig van kaderlid Johan van Dijk. Hij vertelde het onlangs aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken . De beste ideeën komen vanaf de werkvloer", zegt Atema niet zonder trots.

Donderdagmorgen 10 oktober rond 08:00 uur is een vrachtwagentrailer op het Isover terrein aan de Parallelweg in Etten-Leur in brand gevlogen.

Eén van de medewerkers vermoed dat het isolatiemateriaal te snel na productie in de vrachtwagen is geladen, waardoor het nog te warm was. De brandweer was snel aanwezig met twee voertuigen maar kon niet voorkomen dat de trailer uitbrandde.

Minister Henk Kamp zegt toe de regelbrij voor de logistiek en het goederenvervoer terug te dringen. Dit zei de minister van Economische Zaken op 10 oktober tijdens een Kamerdebat over ondernemen en regeldruk. Verladersorganisatie EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, stelt dat het terugdringen van administratieve lasten en overbodige regels haar leden veel tijd en geld scheelt.

Van den Heuvel Logistiek B.V. uit Uden neemt per 1 november alle transportactiviteiten van Bosta uit Veghel over en zal de gehele Benelux distributie voor Bosta gaan verzorgen. Bosta is onderdeel van Megagroup, welke gevestigd is in 14 landen in Europa. Momenteel bouwt Bosta een nieuw Europees distributiecentrum op de Doornhoek in Veghel.

Omdat Van den Heuvel Logistiek een groot eigen netwerk in de Benelux heeft, heeft Bosta gekozen voor samenwerking met Van den Heuvel.

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs klagen dat ze hun werk kwijtraken door Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs, die voor veel lagere salarissen rijden. Vakbondsman Edwin Atema noemt het zelfs uitbuiting. Maar voelen de Oost-Europese chauffeurs dat ook zo? En wie zijn dat eigenlijk?

Ersin Kiris, presentator van het NTR programma Gonzo, dook in de wereld van de Poolse, Roemeense en Bulgaarse chauffeurs en ging kamperen op de parkeerplaatsen voor vrachtwagenchauffeurs.

Het werd groots aangekondigd. Op 11 oktober zouden vrachtwagenchauffeurs in heel Amerika drie dagen lang de boel plat leggen. Geen vrachtwagen zou er meer rijden, althans niet in opdracht. Op Facebook werd er een speciale pagina opgericht met als titel "Truckers To Shut Down America". Duizenden sympathisanten wist de Facebookpagina te trekken. De realiteit bleek echter anders.

De bedoeling was dat de Amerikaanse chauffeurs op 11 oktober massaal een protest rit met de titel "The Ride for Constitution" zouden maken. Rond de Capital Beltway in Washington DC kwamen zo'n 30 vrachtwagens opdagen. Ook andere staten meldden een soortgelijk aantal vrachtwagens.

"Steeds meer vervoerders zijn slachtoffers van dieseldiefstal", aldus Transport en Logistiek Nederland (TLN) op 15 oktober. Criminelen trekken door heel Nederland om diesel uit vrachtwagens te stelen. TLN baseert zich op signalen van politie en justitie en het groeiend aantal alarmerende berichten van vervoerders uit het hele land die zijn getroffen door deze vorm van transportcriminaliteit. TLN wil dat de bestrijding van brandstofdiefstal landelijk wordt aangepakt, net zoals dat de afgelopen jaren ook met ladingdiefstallen succesvol is gebeurd.

Transport Online werd halverwege oktober benaderd door chauffeurs die lid zijn van de Nederlandse Vervoers Bond(NVB). De afgelopen twee maanden werd er bij hen ineens meerdere keren lidmaatschapsgeld afgeschreven. Toen de leden probeerden hierover duidelijkheid te krijgen bij de NVB kregen zij geen gehoor.

"Ik heb meerdere e-mails gestuurd waar ik geen antwoord op heb gekregen. Als ik het telefoonnummer dat op de website staat bel dan blijkt dat nummer niet te bestaan", meldt één van de gedupeerden woensdagochtend aan Transport Online.

"In september is er drie keer lidmaatschapsgeld afgeschreven. In oktober nu al weer twee keer. Afgelopen vrijdag 11 oktober werd er wederom tien euro van mijn rekening afgeschreven. Gelukkig heb ik inmiddels bij de bank het geld kunnen laten storneren", gaat de gedupeerde verder.

Op 17 oktober heeft Transport Service Rotterdam BV uitstel van betaling gekregen. Het bedrijf was tot voor kort beter bekend onder de naam Rijnmond Meubel Transport BV. Deze naam werd echter eind augustus gewijzigd in Transport Service Rotterdam.

Het bedrijf is gevestigd aan de Van Nassauweg 11 in Krimpen aan den IJssel. Bij het bedrijf werkten volgens de Kamer van Koophandel rond de 38 werknemers. Op 24 oktober werd de uistel van betalign omgezet in een faillissement.

De Bas Selman Transport Groep B.V., gevestigd aan de Primulalaan 2 te Huissen, verkeerd in financiële problemen. Het bedrijf heeft op dit moment een schuld van meer dan 4,3 miljoen euro. Op donderdag 24 oktober hebben crediteuren die wat te vorderen hebben van de onderneming een brief ontvangen van mr. J. Steverink van Hekkelman Advocaten & Notarissen.

In deze brief biedt Selman de schuldeisers een 'crediteurenakkoord' aan. Volgens de brief van de advocaat heeft de familie Selman een bedrag van 3 miljoen euro van het bedrijf te vorderen vanwege een financiering aan het bedrijf. Daarnaast hebben de overige schuldeisers gezamenlijk ruim 1 miljoen euro te vorderen.

De rechter heeft donderdag 24 oktober bepaald dat een vrachtwagenchauffeur terecht is ontslagen. De vrachtwagenchauffeur wordt er door zijn werkgever van verdacht dat hij spullen van het bedrijf gestolen heeft. De vrachtwagenchauffeur werd hierop op 26 augustus 2013 op staande voet ontslagen. De werknemer ontkent echter alle betrokkenheid en stapte naar de kantonrechter voor een kort geding waarin hij eiste dat zijn ontslag werd teruggedraaid.

Op de mobiele telefoon van de vrachtwagenchauffeur werden echter suggestieve smsjes gevonden waar de werknemer geen duidelijke uitleg over wil geven. Uit deze berichten kon de werkgever redelijkerwijs de conclusie trekken dat de werknemer mogelijk betrokken is bij de diefstal.

In Ravenstein is zondag 27 oktober in alle vroegte een paardenvrachtwagen geheel uitgebrand. De vrachtwagen stond op een grasveld langs de woning aan de Baxenbosstraat gestald en vatte rond 06:00 uur, door nog onbekende oorzaak, vlam.

De Sanoma Group heeft donderdagochtend 31 oktober aangekondigd drastisch te gaan reorganiseren. De focus zal zich richten op 17 tijdschriften. Daar valt echter het ruim 30 jaar oude Truckstar niet onder.

"Binnen het tijdschriftenportfolio zal Sanoma in Nederland zich focussen op die merken (en bijbehorende merkextensies), die ook een groot digitaal potentieel hebben", meldt Sanoma donderdag in een persbericht. Het gaat hier om de volgende titels: Libelle, Margriet, Viva , Flair, Flow, Story, LINDA, Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Fashionista, Ouders van Nu, Kèk Mama, vtwonen, Ariadne At Home, Eigen Huis & Interieur, AutoWeek.

November

Per 1 november 2013 neemt D. Speksnijder Transport BV alle activiteiten over van C. Huybregts Logistics BV te Tilburg. Het betreft hier de activiteiten geconditioneerde warehousing en distributie-logistiek (50 voertuigen). Alle medewerkers (70 fte) en bedrijfsleiding maken onderdeel uit van de overname.

C. Huybregts heeft veel expertise in winkeldistributie in opdracht van grootwinkelbedrijven alsmede aanvoer van frisdranken in de Benelux naar alle retail-organisaties en groothandels. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met contractvervoer voor diverse opdrachtgevers.

Een absoluut bezoekersrecord voor Transport Online in oktober. Maar liefst ruim 255.000 unieke bezoekers wisten de website van Transport Online te vinden. Samen waren deze bezoekers goed voor bijna 3 miljoen pageviews in één maand.

In vergelijking met dezelfde maand in 2012 heeft Transport Online een groei doorgemaakt van ruim 72 procent toen het aantal unieke bezoekers nog op ruim 148.000 lag. Qua pageviews ligt deze groei zelfs op ruim 80 procent (1,6 miljoen pageviews in oktober 2012, red).

Vrijdag 1 november is voor de rechtbank van Den Haag VT Verkerk Transport & Logistics failliet verklaard. Op woensdag 23 oktober kreeg het bedrijf al uitstel van betaling van de rechtbank.

Maurice de Bruin, Operationeel Manager Warehousing en Transport, meldde eerder aan Transport Online dat de moordende concurrentie, stijgende kosten en lagere opbrengsten, maar ook leegstand in het warehouse ten grondslag lag aan de financiële problemen van het transportbedrijf dat gevestigd is aan de Eikenlaan 32-34 in Alphen aan den Rijn. "Het is allemaal in snel tempo gegaan", zei de Bruin eerder. Bij het bedrijf werken 130 werknemers.

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft 1 november in hoger beroep 8 jaar celstraf geëist tegen een man uit Barendrecht die op 8 april 2011 op de  rotonde Bijdorpplein in Barendrecht de 47-jarige eigenaar van het toenmalige Janiko transport doodreed.

De verdachte werkte als zelfstandig vrachtwagenchauffeur; hij verrichtte opdrachten voor Janiko transport. Op de bewuste dag hadden verdachte en het slachtoffer een woordenwisseling over het inleveren van de trekker. Verdachte reed vervolgens met de trekker weg terwijl het slachtoffer hem meermalen probeerde tegen te houden.

De reactie van verdachte was om telkens een beetje gas te geven, om daarna weer af te remmen. Dat herhaalde zich een paar keer. Het slachtoffer ging tenslotte zelfs aan de voorkant van de cabine hangen. Op een rotonde gekomen remde verdachte af en ging het slachtoffer voor de trekker staan. Na korte tijd gaf verdachte gas; het slachtoffer liep naar achteren, struikelde en werd overreden door de trekker met verdachte achter het stuur. Het slachtoffer werd nog een stukje meegesleurd en overleed vrijwel meteen.

Mostert Transport BV start voor een gedeelte het op vrijdag 1 november failliet verklaarde VT Verkerk Transport & Logistics door. Dat heeft curator mr. F. Somers dinsdagochtend 5 november tegenover Transport Online bevestigd.

"Tenminste 30 werknemers gaan mee naar Mostert Transport. Binnen 14 dagen wordt duidelijk of er nog eens 25 werknemers mee over kunnen. Dit hangt af van een grote opdrachtgever die nog moet besluiten of hij mee overgaat naar Mostert Transport", zegt de curator.

Een heldhaftig optreden vrijdagmiddag 8 november in het Zeeuwse Sint Philipsland. Rond 15:00 uur raakte daar een paard te water langs de N257 op de Philipsdam.

Een vrachtwagenchauffeur bedacht zich geen moment, zette zijn vrachtwagen aan de kant en ging het water in, evenals een andere omstander, om het paard te redden en zijn hoofd boven water te houden.

Juist op het moment dat de Poolse schaatssters Marta Wojcik en Aida Bella op het ijs steeds beter gaan presteren, poseren ze erotisch in de Playboy van hun land. Ze staan er sexy bij in de schaatspakken van de Nederlandse sponsor Nijhof Wassink uit Rijssen en daar is ceo Albert Hendrikse helemaal niet blij mee.

"Daar ben ik inderdaad niet gelukkig mee. Ik vind het niks om op die manier met de bedrijfsnaam de wereld over te gaan. Toen ik merkte dat de dames in de schaatspakken poseerden viel dat niet goed", legt hij dinsdagmiddag 12 november uit aan de nieuwsredactie van Transport Online.

"Het was sjiek geweest als ze vooraf met mij hadden overlegd. Ik weet niet wat ik ze had geadviseerd, omdat ik er niet over heb nagedacht”, meldt hij. Even later: ‘Dan had ik ze toch verteld dat ze het beter niet kunnen doen."

Bij het blussen van een brand bij Pieters Transport in Hoogeveen raakte in de nacht van donderdag op vrijdag 15 november een brandweerman gewond.

De brand werd kort na 03:00 uur ontdekt aan de Stephensonstraat 63. Het bleek dat er in het gebouw was ingebroken waarna door de dader of daders brand is gesticht. De brandweer had de brand snel onder controle waardoor het pand gespaard bleef. Tijdens het verkennen van het pand viel een brandweerman in een zogenaamde smeerput. Hij raakte gewond aan een arm en is voor behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Maar liefst vijftien vrachtwagens zijn zondagnacht 16 november volledig uitgebrand op het terrein van transportbedrijf Lohmüller in het Duitse Rheine. Volgens de politie bedraagt de schade meer dan een miljoen euro. De rookontwikkeling was zo sterk dat automobilisten op de A30 werden gewaarschuwd.

De brand brak zondagnacht uit op twee verschillende lokaties op het afgesloten terrein van het transportbedrijf. Volgens de brandweer duidt dit op brandstichting. Volgens brandweercommandant John Plagemann heeft de politie meer aanwijzingen voor brandstichting.

De vakbonden hebben op maandag 25 november 2013 een akkoord bereikt met Norbert Dentressangle (ND) over een sociaal plan (beleidskader) voor de werknemers. Het betreft voornamelijk chauffeurs, die per 1 januari 2014 op de vestiging Tiel 'boventallig' worden.

Luuk Brug, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Het was een zwaar traject. Het resultaat mag er zijn. Het woord ‘ontslag’ komt in de tekst niet voor."

Zo'n 20 personeelsleden van de Wagenborg Reining Groep in Tilburg en Kolham krijgen eind november ontslag. De genoemde Brabantse vestiging van het transportbedrijf gaat dicht. Alweer een reorganisatie en de nieuwe directeur Gerrit Hes moeten het transportbedrijf uit de problemen halen.

"Kantoorpersoneel en warehouse-medewerkers van de 2 vestigingen krijgen hun ontslag. Ik zal ze bijpraten over de sociale gevolgen. Dit speelt al een tijdje. Er is daarom regelmatig contact met de ondernemingsraad en de vakbondsleden. Nu speelt vooral de overcapaciteit in de kantoren. De verhouding is bij transportbedrijven soms scheef, dat zal hier niet anders zijn", verduidelijkte Minke Jansma van FNV Bondgenoten.

Sinds woensdag 27 november wordt de 46-jarige Hendri(roepnaam Henry) de Vries vermist. Henry is directeur van Beelen Midden Nederland uit Houten.

Op woensdag 27 november rond 07:00 uur is Henry vertrokken vanuit zijn woonplaats Harderwijk richting Houten om naar zijn werk te gaan, daar is hij echter nooit aangekomen. Rond 10:00 uur is Henry voor het laatst gezien bij een tankstation aan de Dukdalfweg in Almere.

Tot op heden (eind december) is Henri nog altijd niet gevonden.

December

Bakker Logistiek Groep is van plan te gaan reorganiseren. Dat blijkt uit een brief aan alle medewerkers van de Bakker Logistiek Groep die Transport Online in het bezit heeft gekregen.

Volgens de brief verwacht Bakker Logistek Groep dat 2013 een verlieslatend jaar zal worden. "Om de continuïteit van ons bedrijf ook op langere termijn te kunnen waarborgen zal de directie maatregelen moeten nemen om het voor investeringen noodzakelijke rendement te herstellen", meldt de directie in de brief van 4 december.

Een Tsjechische chauffeur belde woensdagochtend 4 december 2013 de politie toen hij verdachte geluiden hoorde in zijn vrachtwagen. In de vrachtwagen werden vervolgens drie verstekelingen aangetroffen. Het gaat om twee Syriërs en een Afgaan. Het drietal was illegaal Nederland ingereisd en is overgedragen aan de Vreemdelingendienst.

De trucker was rond 08:45 uur gestopt bij een benzinestation langs de A27 bij Hank. Hij hoorde verdachte geluiden en waarschuwde de politie. Uit een ruimte onder de trailer kwamen drie mannen te voorschijn. Ze hadden zich verstopt in een metalen bak.

Een vrachtwagenchauffeur is donderdagochtend 5 december in het Schotse West Lothian om het leven gekomen. Zijn vrachtwagen werd door de harde wind omver geblazen en kwam op twee auto's terecht, meldt de BBC. De vier inzittenden van de auto's raakten lichtgewond.

De dalende trend in de cijfers van ladingdiefstal zouden volstrekt onbetrouwbaar zijn. Volgens een artikel in Metro Nieuws van dinsdag 10 december zouden veel vrachtwagenchauffeurs en bedrijven geen aangifte doen van ladingdiefstal.

"En daar balen we van", zegt Werner Postma van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit in Metro Nieuws. "Wij willen een signaal afgeven aan de politiek dat er iets moet gebeuren aan ladingdiefstal, maar daarvoor hebben wij de juiste gegevens nodig. We moeten wel kunnen laten zien dat het een ernstig probleem is. En we zijn erachter gekomen dat veel chauffeurs geen aangifte doen van diefstal." Volgens Postma vinden veel chauffeurs het veel te lastig om aangifte te doen.

Het overleg over een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) heeft vandaag, dinsdag 10 december, niets opgeleverd. "De werkgevers hebben geen enkele toezegging gedaan en willen pas in februari verder praten. Een snel cao-resultaat, zoals wij graag hadden gewild, zit er op deze manier helaas niet in", constateert Frans Westerman, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

De huidige cao loopt eind december af. CNV Vakmensen pleit voor snelle onderhandelingen over een eenjarige cao (vanaf 1 januari 2014), met een loonsverhoging van 3 procent.

De rechtbank heeft dinsdag 10 december Kooiker Transport in Grouw failliet verklaard. Dit transportbedrijf handelde ook onder de naam Althuisius Logistics. “Het bedrijf heeft ongeveer 50 personeelsleden. Het gaat al langer niet goed. We zijn daarom enige tijd met ze in gesprek”, aldus bestuurder Minke Jansma van FNV Bondgenoten. “Die gesprekken gingen onder andere over reorganisatie en ontslagen. Ook over een sociaal plan. Over een en ander is veel gedoe geweest”, vertelt ze verder.

“Er zouden deze week nog een aantal mensen uit moeten. Dit faillissement komt voor ons als een konijn uit de hoge hoed”, bekent Jansma. En: "Ik betreur het dat wij niet tijdig zijn ingelicht."

Pikant detail is dat er op 6 december van dit jaar een nieuwe onderneming is opgericht onder de naam  Althuisius BV. Daar zouden 15 personen werken. Na een paar dagen wordt duidelijk dat het bedrijf inderdaad doorgestart wordt onder deze nieuwe bv.

Vrijdagavond 13 december is een Nederlandse vrachtwagenchauffeur gewond geraakt nadat hij op brute wijze werd overvallen in Gronau. De overval vond plaats rond 19:30 uur toen de 30-jarige vrachtwagenchauffeur zijn vrachtwagen op zijn terrein aan de 'Hofkamp' wilde parkeren. De man wilde uit de vrachtwagen stappen om de roldeur te openen. Toen hij vervolgens de deur van zijn cabine opende sloegen drie gemaskerde mannen toe.

De mannen bedreigden hem met messen en geweren en eisten geld. Om de ernst van hun actie kracht bij te zetten loste één van de daders een schot. De 30-jarige chauffeur werd fysiek aangevallen en werd op de grond gedrukt.

Vanwege de slechte marktomstandigheden in de bouw, de afgenomen bouwactiviteiten en gebrek aan investeringen in infrastructurele werken hebben hun impact op de hoeveelheid werk voor Bowie (Transport). Volgens het bedrijf is hierdoor een reorganisatie onontkoombaar. Bij de reorganisatie zullen 76 gedwongen ontslagen vallen. "Twintig van deze ontslagen zijn chauffeurs", meldt mw. de Keizer van Bowie woensdag 17 december tegenover Transport Online.

Het collectief ontslag is, volgens het bedrijf, gemeld bij het UWV. De ondernemingsraad is om advies gevraagd en de vakorganisaties zijn uitgenodigd voor overleg.

Dankzij een samenwerking tussen de Duitse en Deense politie zijn woensdag 17 december zes gestolen bouwvoertuigen terug gevonden. De voertuigen hebben samen een waarde van 400.000 euro.

De Deense politie had de Duitse politie op de hoogte gesteld van de diefstal van vier bouwvoertuigen. De voertuigen werden in de nacht van maandag op dinsdag in de buurt van het Deense Esbjerg gestolen. Volgens ondezoek van de Deense politie bleken de voertuigen inmiddels op een parkeerplaats in het Duitse Soltau te staan.

Onmiddelijk startte de Duitse politie een onderzoek en trof een Roemeense vrachtwagen aan. In eerste instantie waren er geen personen aanwezig. Achterop de vrachtwagen stonden drie van de vier gestolen bouwvoertuigen.

Regio-directeur Dries Zwienenberg van Scania Oost-Nederland in Deventer is vrijdag 20 december ontslagen. "Ik weet er wel meer over, maar doe geen mededelingen. Maar hij is inderdaad vandaag ontslagen", geeft perswoordvoerder Nico van der Klugt van Scania Nederland in Breda prijs aan de nieuwsredactie van Transport Online. Waarom de woordvoerder niet wil vertellen waarom Zwienenberg niet langer de baas in Deventer mag zijn, blijft onduidelijk.

"Hij werkte vanuit de vestiging in Deventer", wil hij even later nog kwijt. Enkele uren later nuanceert Van der Klugt het eerdere gesprek: "Het is correct dat hij niet meer bij Scania werkt, maar hij is niet ontslagen. Dat is pertinent onjuist..." En: "Zwienenberg en Scania hebben in overleg besloten de samenwerking te beëindigen. Er is geen sprake van een ontslag."

Opvallend genoeg moest Tom van de Mosselaar van dezelfde vestiging eerder al het veld ruimen. Mosselaar is een racevriend van de ontslagen directeur.

Voor de rechtbank van Overijssel is maandagochtend 30 december Jan Krediet BV failliet verklaard nadat het bedrijf eerder surceance van betaling had gekregen. Dat heeft de rechtbank Almelo tegenover Transport Online bevestigd.

De reden voor het faillissement ligt in de economische crisis, meldt het bedrijf. Bij het failliete bedrijf werkten 104 werknemers.

Nog dezelfde dag start het bedrijf door. 60 van de 104 werknemers mogen mee in de doorstart, vertelde de curator op 31 december aan Transport Online.