Clicky

 'Illegaal vuurwerk steeds zwaarder'

'Illegaal vuurwerk steeds zwaarder'
27-12-2013 09:32 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Het illegale vuurwerk dat de politie in beslag neemt wordt steeds zwaarder. Vooral het gebruik van flitspoeder zorgt voor grotere risico's, zeggen vuurwerkexperts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de politie vrijdag in het AD en de Volkskrant. Ook vuurwerk dat wel door consumenten mag worden afgestoken zou door soepelere regelgeving zwaarder worden.

Flitspoeder knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit en is lichter ontvlambaar. Lange tijd gold vuurwerk als zwaar als er zo'n veertig gram flitspoeder in zat. Tegenwoordig komt de politie vaak vuurwerk tegen met tachtig tot honderd gram. Vorig jaar stuitte de politie op een vuurwerkstuk met driehonderd gram flitspoeder. "Daarmee kun je een auto opblazen", zegt vuurwerkexpert van de Nationale Politie Ad Nieuwdorp in de Volkskrant.

Negentig procent van het vuurwerk komt volgens Nieuwdorp uit China. De importeurs mogen zelf aangeven welk herkomstland er op het etiket staat. Via de havens van Antwerpen, Hamburg en Rotterdam komt het Europa binnen. Vervolgens reist het naar onder meer Italië, Polen en Tsjechië. Daarna keert het terug naar de West-Europese markt. Illegaal vuurwerk voor de Nederlandse markt wordt vaak opgeslagen in oude NAVO-bunkers, vlak over de grens in België.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions