Clicky


Rusland verstrekt eerste uitreisvisa Greenpeace

Rusland verstrekt eerste uitreisvisa Greenpeace
26-12-2013 16:09 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum) - De eerste buitenlandse opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kunnen Rusland verlaten. Anthony Perrett kreeg donderdag als eerste zjin uitreisvisum uitgereikt, meldt de Russische tak van Greenpeace via Twitter. Iets later volgde een tweede Brit. De overige buitenlandse activisten zouden donderdag of vrijdag hun uitreispapieren nog moeten krijgen.

Perrett is volgens Greenpeace nog voor oud en nieuw thuis. De milieuorganisatie meldt dat donderdag ook de laatste strafrechtelijke procedure werd stopgezet. De Italiaan Cristian d'Alessandro kreeg te horen dat ook zijn rechtszaak van de baan is. Zijn zaak duurde iets langer, omdat er woensdag geen bevoegde tolk was.

Greenpeace Nederland laat donderdag weten dat ook de Nederlandse opvarenden Faiza Oulahsen en Mannes Ubels nog voor de jaarwisseling weer in Nederland zouden moeten zijn. Wanneer de twee precies in Nederland arriveren is niet bekend. Ubels ontving zijn visum donderdagmiddag.

Oulahsen laat tegenover de NOS weten dat ze vrijdag haar uitreisvisum ophaalt. Ze ziet ernaar uit weer thuis te zijn. De omstandigheden in de gevangenis in het Noord-Russische Moermansk waren beter dan in Sint-Petersburg, waar ze later naartoe werden gebracht. Ook in Moermansk waren de omstandigheden echter 'niet al te best'.

De campagneleider vertelt verder verrast te zijn door de hevigheid waarmee de Russen in september ingrepen toen Greenpeace actievoerde. "Een jaar geleden hebben we precies hetzelfde gedaan. Toen was de kustwacht er ook bij en die heeft toen niet ingegrepen." De actie van de Russen vond ze niet onmogelijk, maar wel 'een onwaarschijnlijk scenario'.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De dertig opvarenden werden opgepakt en het schip werd aan de ketting gelegd. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. Omdat de strafzaak niet was stopgezet, mochten ze Rusland echter niet verlaten.

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege vandalisme.