Transport Online - Transport Online Jaaroverzicht - Deel 3

 


Transport Online Jaaroverzicht - Deel 3

Transport Online Jaaroverzicht - Deel 3
29-12-2013 10:00 | Transport | auteur De Redactie

DAMWOUDE - Het jaar 2013 loopt langzaam ten einde. Tijd voor Transport Online om terug te kijken op het afgelopen bewogen transportjaar. Wat waren de hoogtepunten en wat waren de dieptepunten van een jaar lang transport? U leest het allemaal in ons vierdelige jaaroverzicht. Vandaag het derde deel van 1 juli tot en met 30 september 2013.

Juli

Ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, vormen steeds vaker de oorzaak van files. In de eerste helft van 2013 was er 7,9 procent meer filedruk als gevolg van vrachtwagenongevallen op de Nederlandse snelwegen. De overlast als gevolg van ongevallen met alleen personenauto's neemt af, al is de daling minder groot dan de daling van de totale filedruk. Dit blijkt uit cijfers van de VID over de eerste zes maanden van 2013.

De toename van files bij incidenten met vrachtwagens is opvallend omdat de totale filedruk, de lengte maal de duur van de files, ook de afgelopen zes maanden weer fors daalde.

H.Z. Transport B.V. heeft per 1 juli 2013 een meerderheidsbelang verworven in Gatrans Holding, de moedermaatschappij van Van der Gaag Transport BV en Van der Gaag Vastgoed BV uit De Lier. Na goed constructief overleg heeft Hans Zuiderwijk, CEO van H.Z. Transport BV, een meerderheidsbelang verworven in Gatrans Holding.

H.Z. Transport is gespecialiseerd in geconditioneerd, groepage vervoer naar Centraal Europa, Oostenrijk en Italië. Van der Gaag Transport brengt de kennis en expertise in als vooraanstaand transporteur van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Carrosseriebouwer van onder andere vrachtwagens, Talen Carrosseriebouw BV uit Meppel is dinsdag 2 juli failliet verklaard. Op 28 juni 2013 werd al uitstel van betaling verleend aan het bedrijf dat gevestigd is aan de P. Mastebroekweg 21 in Meppel.

Bij het bedrijf werkten volgens de laatste gegevens van de Kamer van Koophandel rond de 20 werknemers.

Dinsdagavond 2 juli rond 19:30 is aan de Heistraat in Sprang Capelle is de eigenaar van transportbedrijf Zwart Transport van een shovel gevallen. Bij het ongeval raakte de man zwaargewond.


Twee ambulances en een traumaheli kwamen ter plaatse om de man te helpen. De man is door het ambulancepersoneel op een wervelplank gelegd en samen met de arts van de traumaheli met spoed in een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis.

Op maandag 1 juli is, in zijn woonplaats Hoorn, oprichter en (mede)directeur van Moeijes Transport BV, Guus Moeijes op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie woensdag 3 juli bekendgemaakt.

Moeijes Transport werd in 1917 door Jan Moeijes opgericht. Guus Moeijes was de derde generatie Moeijes die in het transportbedrijf kwam. Guus Moeijes begon zijn loopbaan in 1962. Wat in 1962 nog een transportbedrijf met vijf vrachtwagens was is nu in 2013 uitgegroeid tot een internationaal transportbedrijf met 70 vrachtwagencombinaties.

Bij een transportbedrijf in Maasdijk is op 9 juli de administratie van het bedrijf in beslaggenomen. Het bedrijf wordt verdacht van onder andere valsheid in geschrifte en manipulatie met dubbele tachografen. De 52-jarige directeur van het bedrijf is hiervoor gehoord. De Belastingdienst, Inspectie Leefomgeving en Transport en politie voeren het onderzoek gezamenlijk uit.

Het vermoeden bestaat dat dit transportbedrijf communautair wegvervoer verricht terwijl de vergunning hiervoor op 12 maart 2013 is ingetrokken wegens opheffing van de onderneming. Het bedrijf maakt gebruikt van vervalste vergunningsbewijzen. De eerder verstrekte vergunningen waren aangepast, waardoor het leek dat deze nog geldig waren.

De Eerste Kamer heeft 9 juli ingestemd met het wetsvoorstel ‘Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen’. In de wet wordt vastgelegd wat de maximale risico’s zijn die veroorzaakt mogen worden door het transport van gevaarlijke stoffen over weg-, spoor- en watertrajecten.

De veiligheid van bewoners langs de routes wordt met de nieuwe wet vergroot en naar de toekomst toe geborgd. Ook zorgt de wet ervoor dat gevaarlijke stoffen tussen de belangrijkste industriële locaties in Nederland en het buitenland vervoerd kunnen blijven worden, nu en in de toekomst.

CNV Vakmensen lanceerde 17 juli een nieuwe gratis app, waarmee vrachtwagenchauffeurs snel en eenvoudig hun onkostenvergoedingen kunnen berekenen. "Super handig", vindt transport-bestuurder Birgitte Staal. "Hier gaan chauffeurs veel plezier van hebben. Het wordt op deze manier ook veel makkelijker om je loonstrookje te controleren."De service voor chauffeurs is onderdeel van een vernieuwde versie van 'CNV Vaktools': een gratis app, waarin CNV Vakmensen regelmatig nieuwe diensten introduceert. Zoals eerder de 'Vorst-app', waarmee bouwvakkers snel kunnen zien hoe de gevoelstemperatuur op de bouwlocatie is.

De uitstel van betaling voor Roek Opslag en Transport BV uit Hoogezand is woensdag 17 juli door de rechtbank van Noord-Nederland omgezet in een faillissement. Bij het bedrijf werkten 13 werknemers.

De politie heeft 18 juli samen met de Kmar, een uit Engeland (Oxford) gestolen shovel getraceerd en in beslag genomen. De chauffeur van de vrachtwagen die de shovel vervoerde is aangehouden en in verzekering gesteld.

FNV Bondgenoten heeft het kort geding tegen transportbedrijf Van der Aart in Drachten verloren. Dat blijkt uit de uitspraak in de rechtbank van Leeuwarden op 24 juli.

Van der Aart maakt gebruik van een bijzondere constructie. Chauffeurs in loondienst verhuren een door de chauffeurs gehuurde of gekochte vrachtauto aan hun werkgever. Contractueel is de zaak zo geregeld dat de chauffeurs feitelijk hun eigen loon bij elkaar moeten rijden en de risico’s dragen. FNV Bondgenoten heeft vastgesteld dat de cao via deze constructie niet wordt nageleefd, concurrentie wordt vervalst en gezonde werkgelegenheid wordt verdrongen. Veel chauffeurs worden gouden bergen belooft maar eindigen financieel uitgekleed in de goot.

Enige tijd geleden legde de inspectie Van der Aart een last onder dwangsom op, Van der Aart wist deze voor de rechter succesvol aan te vechten en kreeg uitstel hangende het bestuursrechtelijke vervolgtraject. FNV Bondgenoten heeft geprobeerd in Kort Geding een verbod te krijgen op het toepassen van de constructie. Vandaag wees de rechter de vordering van FNV Bondgenoten af.

Met de vordering in Kort Geding heeft FNV Bondgenoten een weloverwogen risico genomen dat de verbodsvordering zou worden afgewezen. Er is geprobeerd of via deze procedure sneller een verbod gerealiseerd zou kunnen worden in plaats van het vaak langslepende bestuurlijke traject wat Van der Aart heeft met de inspectie en een eventuele procedure met de vergunning verstrekker.

Augustus

In Duitsland moest maandag 5 augustus, een 35-jarige vrachtwagenchauffeur uit Neutraubling voor de rechtbank van Regensburg verschijnen. De man heeft volgens de aanklagers jarenlang als arts gewerkt en mensen behandeld terwijl hij daar helemaal niet voor opgeleid is. De oplichter bood tussen 2010 en 2012 zijn diensten aan via internet en in het openbaar en gebruikte daarbij valse visistekaartjes en briefpapier.

Pas toen de man zich in een Facebookberichtje uitgaf voor een bedrijfsarts van een groot bedrijf uit Neutraublinger viel de man door de mand.

In de Noorse Gudvangatunnel in de E16 is maandag 5 augustus brand uitgebroken. Een vrachtwagen vloog daar door nog onbekende oorzaak in brand. Veel hulpdiensten kwamen ter plaatse. Zo'n 80 mensen werden succesvol uit de tunnel geëvacueerd. Er zijn wonder boven wonder geen dodelijke slachtoffers te betreuren. 65 mensen zijn gewond geraakt en naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. De tunnel is volledig afgesloten geweest voor het verkeer.

Volgens ooggetuigen was het een hectische situatie. Mensen kwamen zwart van het roet en hoestend de tunnel uit en waren op zoek naar water. Een ooggetuige, die een van de eerste auto's was die achter de brandende oplegger reed vertelt: "Het verkeer op de heuvel ging langzamer en langzamer. Uiteindelijk stopte het volledig. Vervolgens sprong er een man uit een vrachtwagen en zei dat een vrachtwagen in brand stond."

"Het eerste wat ik dacht was: hier kan ik niet blijven staan. Ik moet hier weg. Het was behoorlijk eng de vlammen uit de vrachtwagen. Ik dacht alleen: "Oh God wat als het ontploft? Ik ben uitgestapt en door de rook geprobeerd naar buiten te komen." Ze was als één van de eersten uit de tunnel.

Het aantal uitgesproken faillissementen in de transportsector is in juli afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In juli werden in totaal 28 faillissementen uitgesproken, in juni waren dit er nog 38. Dat blijkt uit op 12 augustus gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van het totaal aantal faillissementen zijn er 23 vennootschappen(zoals BV's, NV's, VOF's etc) falliet verklaard en 5 eenmanszaken.

Uit een recent onderzoek van ADAC Truck Service onder 108 Duitse transportbedrijven blijkt dat ongeveer een derde (31,5 procent) moeite heeft om aan goed gekwalificeerde chauffeurs te komen. Dit betekent een stijging van 24,3 procent ten opzichte van de 7,1 procent in 2012.

Volgens het onderzoek keren veel vrachtwagenchauffeurs het vak de rug toe vanwege de lange werkdagen, tijdsdruk, stress en hectische dagelijkse werkomstandigheden.

De Haagse rechtbank heeft donderdag 15 augustus de Van Rijn Group aan de ABC Westland 574 in Poeldijk failliet verklaard.

Eerder was er nog uitstel van betaling aan het bedrijf verleend. Maar het lukte de directie en de bewindvoerder niet om de transportonderneming  in zijn huidige vorm weer levensvatbaar te maken. Ook failliet zijn Rijn Trans BV, Van Rijn Trading BV, Van Rijn Holding BV en Van Rijn Groep.

Opvallend was dat op 14 augustus al met Staay Food Group mondeling overeenstemming bereikt was over het – na faillissement – overnemen van de activiteiten van Van Rijn Trading B.V.. De commerciële operatie van de vestiging in Poeldijk zal worden geïntegreerd met de activiteiten van Staay-Hispa B.V. in Barendrecht.

De activiteiten van het voormalige Langfruit worden geïntegreerd met die van Van der Staay Venlo B.V. De naam van Van der Staay Venlo B.V. zal worden gewijzigd in Staay-Van Rijn B.V., een 100 % dochter van Staay Food Group. Op deze vennootschap worden normale kredietlimieten verstrekt die de bedrijfsvoering weer mogelijk maken.

Het gaat nog steeds niet goed met de transport en logistiek sector. Ondanks een stijging van de bedrijvigheid en omzet, liggen de prijzen voor vervoer op het laagste punt sinds drie jaren. Hierdoor wordt er door veel transportondernemers nog steeds niet of nauwelijks winst gemaakt. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het tweede kwartaal van 2013. Volgens TLN directeur Peter Sierat blijft de financiële situatie in de sector alarmerend slecht en is het voor economische herstel van groot belang dat vervoerders niet met nieuwe kostenstijgingen worden opgezadeld.

Voor de rechtbank van Zeeland-West Brabant is op dinsdag 20 augustus transportbedrijf Basis Transport BV failliet verklaard. Het transportbedrijf is gevestigd aan de van Harenstraat 3 in Waalwijk. Bij het bedrijf werkten volgens de laatste gegevens van de Kamer van Koophandel rond de 28 mensen.

Uit woede over een parkeerboete heeft een 49-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur een parkeerwachter beledigd. Maandag 26 augustus is de man veroordeeld tot een boete van 1000 euro.

De rechtbank van Regensburg achtte bewezen dat de vrachtwagenchauffeur de parkeerwachter onder andere 'idioot' genoemd had. In eerste instantie had de rechtbank een boete van 600 euro geëist, echter doordat de vrachtwagenchauffeur de belediging ook nog probeerde te ontkennen heeft de rechter de kant van de parkeerwachter gekozen en de boete verhoogd naar 1000 euro.

Op 30 augustus luidt Transport en Logistiek Nederland (TLN) de noodklok over Nederlandse bus- en vrachtwagenchauffeurs die in het buitenland massaal op de bon worden geslingerd. Dat gebeurt voor overtredingen die hier vaak door de vingers worden gezien, bevestigt een woordvoerder van TLN na berichtgeving vrijdag van dagblad Metro.


In landen als België, Spanje en Frankrijk worden Nederlandse chauffeurs doelbewust opgezocht en krijgen dan bekeuringen van duizenden euro's, aldus de woordvoerder. "En alles moet contant worden betaald." Het probleem zit in de tachograaf, die de rijtijden en snelheid van de chauffeurs bijhoudt, stelt de zegsman. "In Nederland wordt nog wel eens een oogje dichtgeknepen als een chauffeur vijf minuten te lang doorrijdt. In het buitenland niet.

September

In de nacht van zaterdag 31 augustus op zondag 1 september is Gerrit Maseland, directeur van het gelijkname transportbedrijf uit Hengelo overleden.

Maseland werd eerder getroffen door een hartinfarct. Zijn toestand was lang zorgwekkend en vannacht is hij op 62-jarige leeftijd overleden. Naast het transportbedrijf was Gerrit Maseland ook bekend als organisator van de jaarlijkse Scania V8 Dag in Hengelo. Dit evenement zou op 21 september plaatsvinden maar is vanwege het overlijden van Maseland geannuleerd.

De omzet van de transportsector lag in het tweede kwartaal van dit jaar een half procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de positieve omzetontwikkelingen van de luchtvaartbedrijven en koeriers droegen hieraan bij. De omzetten van de binnenvaart, het goederenwegvervoer en andere logistieke dienstverleners daalden echter door het teruggelopen goederenaanbod. Dat blijkt op 2 september uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van Werven uit Oldebroek heeft per 1 september alle activiteiten overgenomen van het bedrijf Streefkerk in Ouderkerk a/d Amstel.

Van Werven is een familiebedrijf actief in Infra & Bouwstoffen, Afvalinzameling & Recycling, Biobased Products en Plastic Recycling. De Grond-, Weg- en Waterbouw activiteiten van Streefkerk sluiten goed aan bij de Infra activiteiten van Van Werven.

Naast een verbreding van het activiteiten porfolio betekent het voor Van Werven ook een uitbreiding van haar werkgebied naar de Randstad. De overname past in de groeistrategie van Van Werven in deze sector.

Maandag 2 september is een 54-jarige Duitse vrachtwagenchauffeur op de A3 in Duitsland aangehouden. Bij controle bleek dat het rijbewijs van de man al in 1981 ongeldig verklaard was. De man, afkomstig uit Nordrhein-Westfalen, was onderweg naar Oostenrijk om bouwmaterialen af te leveren. De man moest direct de vrachtwagen parkeren en zijn reis stopzetten.

Voor de rechtbank van Oost-Brabant is vrijdag 6 september Huijbregts Transport BV en Huijbregts Wegenbouw BV failliet verklaard. Het bedrijf is gevestigd aan de Postelsedijk 2 in Reusel.

Volgens de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel werken er in totaal bij beide Huijbregts BV's ongeveer 36 werknemers.

Zaterdag 7 september, is Gerrit Maseland onder grote belangstelling onder begeleiding van zijn zo geliefde Scania's naar het crematorium in Usselo gebracht.

Tussendoor stopte de stoet voor het pand van het transportbedrijf, dat twee jaar geleden door een brand verwoest werd. Dit pand is op dezelfde locatie, aan de Toermalijnstraat in Hengelo, weer opgebouwd. Maseland’s vrouw Jaqueline, tevens mede-eigenaar van het transportbedrijf, zal het bedrijf voorzetten.

Een vrachtwagenchauffeur heeft maandag 9 september een enorme ravage aangericht bij een drive-in van Mc. Donalds in het Belgische Aartselaar.

De vrachtwagenchauffeur kwam er iets te laat achter dat zijn vrachtwagen te groot was voor de drive-in maar in plaats van achteruit te rijden gaf de chauffeur gas bij en reed de complete glazen omheining van het terras aan stukken.

Woensdagmiddag 11 september vond er een bijzondere hijsklus plaats in Nijkerk. Twee enorme kranen van kraanbedrijf B.K.V. uit Barneveld stonden gereed om het dak van de historische Eierhal in Nijkerk te verplaatsen.

Het dak weegt 38.000 kilo en is 30 meter lang, 22 meter breed en 9 meter hoog. Het dak wordt verplaatst naar het Smidsplein waar het gerenoveerd zal worden. In 2014 zal het dak weer teruggeplaatst worden.

LCW Groningen B.V. nam per 16 september de activiteiten van Transportbedrijf H.G. Bouman Nijensleek over. Hiermee kreeg LCW de beschikking over een vijftal voertuigen, die speciaal ingericht zijn voor het transporteren van (agrarische) machines. Ook de zes chauffeurs van Bouwman gaan mee naar LCW.

Bouman was op zoek naar een geschikte partner, die aansluiting kon bieden voor zijn nog steeds groeiende klantenkring. Bij LCW vond hij de gezochte kwaliteit en continuïteit voor zijn medewerkers en opdrachtgevers. In de nieuwe situatie blijft de heer Dick Bouman verantwoordelijk voor de planning van het machinetransport bij LCW en krijgt daarmee de mogelijkheid dit verder uit te breiden.

Op veler verzoek heeft Transport Online op vrijdag 13 september de Transport Online App gelanceerd. Met de Transport Online app kunt u waar u ook bent op de hoogte blijven van het actuele nieuws in de transportsector. 24 uur per dag, zeven dagen in de week kunt u via uw smartphone volgen wat er zich in de transportwereld afspeelt. Maar er is meer! Naast nieuws en achtergronden biedt de Transport Online app ook de actuele rijverboden. De standaard rijverboden voor elke week maar ook actuele rijverboden die bijvoorbeeld vanwege extreme weersomstandigheden worden afgegeven zullen in de app zichtbaar zijn.

Voor de transporteurs is de functionaliteit ‘vrachtuitwisseling’ ingebouwd. In dit gedeelte kunt u de laatste aangeboden en gezochte vrachten raadplegen. Zo kunt u heel eenvoudig kijken of u een extra vracht kunt meepakken onderweg.

De Transport Online app is er in twee versies: Transport Online Free, de gratis versie met reclame- uitingen, en Transport Online Premium, een betaalde versie, verkrijgbaar voor € 1,79, zonder reclame-uitingen.

Voor de rechtbank van Gelderland is woensdag 18 september Van Maanen Transport BV failliet verklaard. Volgens de laatste gegevens van de Kamer van Koophandel werken er circa 185 mensen bij het bedrijf.

Het bedrijf is in 1931 opgericht. In de afgelopen tachtig jaar heeft Van Maanen zich tot een veelzijdig logistiek dienstverlener ontwikkeld, zonder daarbij haar specialistische focus uit het oog te verliezen. Dit heeft erin geresulteerd dat Van Maanen, volgens de eigen bedrijfswebsite, marktleider is in een drietal logistieke activiteiten; Internationale Groupage, Benelux Distributie en Warehousing.

Op 24 september wordt bekend dat Transport- Over- en Opslagbedrijf Boot & Buteijn heeft besloten te gaan stoppen met de wegtransportactiviteiten.

"Na meer dan 65 jaar, en drie generaties, is de tijd dermate veel veranderd, dat wij als middelgroot Nederlands transportbedrijf in de huidige markt, en op de huidige wijze, niet meer rendabel kunnen werken", zei het transportbedrijf.

"Als Nederlandse vervoerder zijn wij in een markt terechtgekomen waarin het zwaartepunt van onderscheiden te veel ligt in de tarieven die men rekent, en de toegevoegde waarden welke men tracht te leveren, van ondergeschikt belang zijn geworden. Met de enorme stijging aan kosten en wet- en regelgeving kan men echter niet mee gaan met de trend van vervoerstarieven zoals deze in de huidige markt gezien worden."

De Raad van Beheer heeft woensdag 25 september uit zijn midden de heer drs. A.B. Sakkers gekozen als voorzitter van de Raad van Beheer van de NIWO. Hij volgt de heer drs. M.C. van der Harst op, die het voorzitterschap eind juni neerlegde.

Alexander Sakkers was tot voor kort voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, hij vervulde deze rol ruim 6 jaar. Tijdens de vergadering van de Raad van Beheer werd ook een nieuwe vice-voorzitter gekozen, te weten mevrouw J.G.M. de Rijk-Heeren.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,604
Diesel1,337

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden