Clicky


Vleesbedrijf Encebe fraudeerde bewust met biologische ham

Vleesbedrijf Encebe fraudeerde bewust met biologische ham
23-12-2013 14:46 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Vleesbedrijf Encebe heeft vorig jaar bewust reguliere ham verkocht als biologisch vlees. Moederbedrijf Vion is er niet in geslaagd om bewijs te leveren van het tegendeel. Dat blijkt maandag uit een rapport van oud-minister Hans Alders, die werd aangesteld om de problemen bij de vleesverwerker te onderzoeken. De zaak werd aan de kaak gesteld door klokkenluiders.

Uit het rapport blijkt dat de fraude 'bewust en in opdracht of tenminste met medeweten van leidinggevende functionarissen' is uitgevoerd. Er zijn te veel verschillende handelingen verricht om te spreken van een menselijke fout. Zo moesten in het vrieshuis partijen vlees van andere codes worden voorzien. In de centrale administratie van Encebe moesten bovendien codes worden gewijzigd.

Alders stelt verder in zijn rapportage dat het aanbeveling zou verdienen als Vion nu schoon schip maakt. Daarvoor moet het bedrijf medewerkers aanmoedigen om onregelmatigheden te melden bij toezichthouder op de biologische sector Skal. Indien hun melding juist blijkt, moeten de medewerkers daarvoor 'ruimhartig' worden beloond, aldus Alders.

Ook moet Vion zich beraden op de wijze waarop dergelijke misstanden in de toekomst kunnen worden voorkomen. Alders benadrukt dat het onderzoek losstaat van een eerdere doorlichting bij Vion. Toen ging het om het opwaarderen van regulier vlees naar vlees met een ster van de Dierenbescherming.

Begin deze maand kwam aan het licht dat Encebe in de zomer van vorig jaar onterecht zo'n elfduizend kilo ham als biologisch heeft verkocht. Het vlees ging onder meer naar supermarkten. Verder onderzoek in de zaak laat Alders aan Skal en de afnemers van Vion over. Skal heeft het vleesbedrijf al onder verscherpt toezicht gesteld.