Clicky


Piloot liet Mozambikaans toestel opzettelijk crashen

Piloot liet Mozambikaans toestel opzettelijk crashen
22-12-2013 16:51 | Ongevallen | auteur De Redactie

MAPUTO - De piloot van het Mozambikaanse vliegtuig dat eind november in Namibië crashte, heeft het vliegtuig opzettelijk doen neerstorten. Dat is gebleken uit voorlopig onderzoek naar het ongeluk waarbij 33 mensen om het leven kwamen.

"Er was de intentie om het vliegtuig te doen neerstorten", zei Joao Abreu, voorzitter van de Mozambikaanse burgerluchtvaartautoriteit. Het is onduidelijk waarom de piloot tot zijn daad overging. Het vliegtuig van Linhas Aéreas de Moçambique was op 29 november op weg naar de Angolese hoofdstad Luanda, maar kwam daar nooit aan. Het toestel bleek in een nationaal park in het noorden van Namibië te zijn gecrasht.

Uit onderzoek blijkt dat het vliegtuig geen technische mankementen had en dat de hoogtemeter drie keer handmatig is aangepast, waardoor het vliegtuig snel hoogte verloor. Op opnames uit de cockpit zijn alarmsignalen te horen en ook is te horen hoe op de deur van de cockpit wordt geslagen, zei Abreu. In het rapport staat niet wie op de deur slaat, maar volgens Abreu bevond de copiloot zich op het moment van de crash niet in de cockpit en kan die niet verantwoordelijk worden gehouden voor de ramp.

Er zijn meer aanwijzingen dat er handmatig handelingen zijn uitgevoerd, aldus Abreu. Volgens hem is daarvoor een gedetailleerde kennis nodig van de besturing van een vliegtuig en toont het een duidelijke intentie aan om het toestel te laten neerstorten. (Novum/AP)