Clicky


Willy Selten mag vlees niet verkopen

Willy Selten mag vlees niet verkopen
20-12-2013 16:43 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Vleesgroothandel Willy Selten mag de in beslag genomen twee miljoen kilo vlees niet verkopen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hoeft het vlees niet vrij te geven, bepaalde een voorzieningenrechter vrijdag in een procedure die was aangespannen door de curator van het bedrijf. Het vlees ligt nu nog opgeslagen in vrieskisten.

De NVWA had het vlees van het bedrijf uit Oss in maart in bewaring genomen, omdat de administratie niet zou deugen en sommige partijen onveilig zouden zijn. De curator van Willy Selten spande daarop een kort geding aan, omdat het vlees miljoenen waard is en volgens hem gewoon geschikt is voor consumptie.

Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het bedrijf meer vlees verkocht dan ingekocht en kan de herkomst, traceerbaarheid en identificatie niet worden aangetoond. Daarom wordt de hele voorraad aangemerkt als ongeschikt voor menselijke consumptie. Ook staat volgens het college vast dat partijen paardenvlees zijn aangemerkt als rundvlees en is in paardenvlees het voor mensen gevaarlijke diergeneesmiddel fenylbutazon aangetroffen.

Het bedrijf werd in april failliet verklaard. De vleesverwerker is de spil geworden in het paardenvleesschandaal waar de NVWA sinds februari onderzoek naar doet. Volgens justitie heeft het bedrijf in 2011 en 2012 driehonderd ton paardenvlees geregistreerd als rundvlees.