Clicky


Oppositie hekelt pensioenakkoord

Oppositie hekelt pensioenakkoord
19-12-2013 16:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De oppositiepartijen die niet meewerkten aan het pensioenakkoord zijn niet te spreken over het resultaat. Dat gebeurde tijdens het debat met de drie verantwoordelijke bewindslieden over het akkoord dat woensdag werd gesloten met D66, ChristenUnie en SGP.

Barry Madlener (PVV) noemde het akkoord een 'enorme verslechtering', omdat de pensioenopbouw van 'hardwerkend Nederland' daalt door de deal. "Nederland had tot voor kort het beste pensioenstelsel ter wereld. Daar maakt dit kabinet een eind aan."

SP'er Paul Ulenbelt vatte het akkoord samen met de term plunderpensioenpotpolitiek. Hij noemde D66 verder 'de domste eekhoorn in het bos', omdat de partij van Alexander Pechtold 'alle eikels opeet voordat het winter wordt'. "Als je nu geld uitgeeft en niet spaart voor later, eindig je in armoede", waarschuwde hij.

Ook Norbert Klein van ouderenpartij 50Plus sprak van een slecht akkoord dat 'de rekening legt bij de gepensioneerden van de toekomst en wordt betaald door de vijftigplusser van nu'. Jesse Klaver (GroenLinks) vindt mensen met een hoog inkomen te weinig worden aangeslagen. Vrijwel alle partijen wilden weten of het akkoord ook leidt tot lagere premies.

De partijen die het akkoord sloten verdedigden de deal. Volgens Steven van Weyenberg (D66) is het akkoord een 'grote verbetering' ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. "Het akkoord leidt tot een betere pensioenopbouw." Ook kunnen zzp'ers eindelijk pensioen gaan opbouwen, zei hij. Volgens Carola Schouten (CU) leidt het akkoord tot een toekomstbestendig pensioenstelsel.

Het pensioenakkoord houdt in dat de pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,15 naar 1,875 procent. In de oorspronkelijke plannen ging het kabinet naar 1,75 procent. Met het akkoord is een bezuiniging gemoeid van zo'n drie miljard euro.