Clicky


Bonden stellen Transavia ultimatum

Bonden stellen Transavia ultimatum
19-12-2013 16:33 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De vakbonden hebben luchtvaartmaatschappij Transavia donderdag een ultimatum gesteld in hun strijd voor een nieuwe cao voor grondpersoneel. Na het vastlopen van de onderhandelingen willen FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Vakmensen en de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici (NVLT) voor het einde van dit jaar een akkoord, anders volgen er mogelijk acties.

De werknemersorganisaties hebben afgelopen maanden meermaals met Transavia, onderdeel van Air France-KLM, overlegd over een loonsverhoging. De bonden willen het komende jaar 2,75 procent meer loon, maar Transavia weigert vooralsnog aan die eis toe te geven, zo meldt bestuurder Zakaria Boufangacha van FNV Bondgenoten in een verklaring.

Aangezien de productiviteit van het grondpersoneel volgens hem met bijna twintig procent is gestegen, vindt Boufangacha de opstelling van Transavia 'onbegrijpelijk en onaanvaardbaar'. Het grondpersoneel houdt zich onder meer bezig met de afhandeling van bagage en passagiers. Transavia heeft ongeveer vijfhonderd werknemers voor die taken.

De luchtvaartmaatschappij laat in een reactie weten dat het de bonden waren die het gesprek hebben beëindigd. Transavia heeft telkens 'constructief overleg' gevoerd, aldus een zegsvrouw. Op de inhoud daarvan wil ze desgevraagd niet ingaan. Wel zegt ze dat Transavia graag weer met de bonden in overleg wil.