Clicky


Werkloosheid daalt flink naar 8,2 procent

Werkloosheid daalt flink naar 8,2 procent
19-12-2013 10:21 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De werkloosheid in Nederland is in november flink gedaald in vergelijking met een maand eerder, mede doordat steeds meer mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Vorige maand was 8,2 procent van de beroepsbevolking werkloos, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. In oktober kwam de werkloosheid nog uit op 8,5 procent.

Het aantal werklozen kwam in november uit op iets meer dan 650 duizend. Dat zijn er 21 duizend minder dan in de maand ervoor. De daling is daarmee veel scherper dan in oktober, toen het aantal werklozen met elfduizend daalde. Over de afgelopen drie maanden kromp het aantal werklozen gemiddeld met tienduizend per maand.

Het is de derde maand op rij dat het aantal Nederlanders zonder werk afneemt. In augustus daalde de werkloosheid voor het eerst in twee jaar licht, met tweeduizend mensen. Waar de werkloosheid toen vooral onder jongeren daalde, nam de werkloosheid in november onder alle leeftijdsgroepen af, zo meldt het CBS.

Ook de werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie nam vorige maand af, naar 6,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is een lichte daling ten opzichte van oktober, toen de ILO-werkloosheid op zeven procent uitkwam.

De dalende werkloosheid is echter nog geen reden om de vlag uit te hangen, zo schreef het economisch bureau van ING vorige week. Het aantal mensen met een baan nam namelijk niet toe, maar daalde licht. Dat de werkloosheid desondanks daalt, komt omdat meer mensen de arbeidsmarkt de rug toekeerden. Zo gingen jongeren bijvoorbeeld weer aan de studie, denken de economen.

Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) zegt dat de hoge werkloosheid voorlopig zijn 'grootste zorg' blijft. "Het geeft hoop dat de werkloosheid weer is gedaald", aldus de bewindsman. "Er zijn nog steeds te veel mensen zonder werk. Daarom alles op alles zetten om mensen aan het werk te houden en aan het werk te krijgen."

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWW blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in november toenam, met drie procent tot 419 duizend. In die maand werden ruim vijftigduizend nieuwe uitkeringen verstrekt. Veertigduizend werden er beëindigd. Vooral in de bouw, horeca en landbouw nam het aantal uitkeringen toe.