Clicky


Minister staat geen kunststof kentekenplaten toe

Minister staat geen kunststof kentekenplaten toe
18-12-2013 20:17 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister Schultz van Haegen heeft de Tweede Kamer laten weten dat zij kunststof kentekenplaten niet op de Nederlandse markt zal toelaten. Daartoe heeft zij besloten op advies van onder meer RAI Vereniging.

De minister meldt de Kamer dat zij andere dan aluminium kentekenplaten niet toestaat, omdat deze niet voldoen aan de eisen van stevigheid en buigzaamheid; kunststof platen kunnen ook verbrijzelen bij lichte kop-staart aanrijdingen of een botsing met een paaltje. Ook zijn diefstalbestendige (breekbare) kentekenplaten eenvoudig na te maken, omdat de tekens niet in reliëf worden geperst in de plaat, maar erop worden geprint. Tot slot kan ook de folie op termijn loslaten met gevolg dat de plaat niet meer te detecteren valt voor (flits)-camera's. Het toelaten van dergelijke kentekenplaten zou zeer waarschijnlijk inhouden dat het aantal vervalste kentekenplaten toeneemt in Nederland.

Minster Schultz van Haegen heeft bij haar besluit advies betrokken van onder meer RAI Vereniging, ANWB, BOVAG, RDW en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Het voorkomen van verlies en diefstal van kentekenplaten kan volgens deze organisaties het beste worden opgelost door te zorgen voor een deugdelijke bevestiging van de platen op het voertuig.

De branche heeft hiervoor een plan ontwikkeld en in werking gezet. Zo zal RAI Vereniging bij importeurs het gebruik van goede houders bevorderen, de BOVAG adviseert zijn leden dit onderdeel te maken van het afleverpakket en de ANWB gaat zijn leden hierover voorlichten.

Cees Boutens van RAI Vereniging, die optreedt als voorzitter van de Werkgroep Kentekenplaten, licht toe: "Wij hebben vrede met de uitkomst van dit al sinds 2009 lopende proces. Wel hebben we nog de wens om kentekenplaten op termijn te voorzien van RFID-chips. Die zijn immers bijzonder effectief bij het voorkomen van diefstal en fraude. Daarvoor zullen we dus blijven pleiten."