Transport Online - Gemeenteraad Lelystad verwerpt plan voor Flevokust

Gemeenteraad Lelystad verwerpt plan voor Flevokust

Gemeenteraad Lelystad verwerpt plan voor Flevokust
18-12-2013 16:33 | Algemeen | auteur De Redactie

LELYSTAD - De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdagavond unaniem het voorgelegde plan voor de ontwikkeling van haven en bedrijventerrein Flevokust afgewezen. Die volledige afwijzing kwam nadat door VVD, PvdA, CU en SP ingediende wijzigingsvoorstellen die financiële en milieurisico's tot een minimum moesten beperken met 18 tegen 17 stemmen toch waren verworpen. Omdat hiermee niet de door de genoemde fracties gewenste verbeteringen op het plan konden worden gerealiseerd, werd het gehele plan door een voltallige raad weggestemd.

Wethouder Fackeldey is teleurgesteld over het raadsbesluit. "Het is een gemiste kans om, juist op een dieptepunt van de economie, de stad van een impuls te voorzien die zorgt voor blijvende versterking van de economische infrastructuur. Die mensen aan banen helpt. Banen die we in Lelystad, in Flevoland hard - harder nog dan elders - nodig hebben. Onze werkgelegenheidscijfers zijn de slechtste van Nederland. Het college heeft, goed luisterende naar de raad, naar inwoners en bedrijven, een plan voorgelegd dat naar ons oordeel voldeed aan de door de raad op 2 juli jl. gestelde criteria. Helaas is het niet overtuigend genoeg geweest."

Uitstel, geen afstel

Voor het college van Lelystad betekent het raadsbesluit niet dat Flevokust van de baan is. Wethouder Fackeldey betreurt het uitstel, maar het raadsbesluit betekent zeker geen afstel. "Ik heb nagenoeg alle fracties horen zeggen dat ze voor een havenontwikkeling zijn, alleen niet volgens het voorgelegde model. Wat wij nu zullen doen is overleggen met de verschillende partners die allemaal Flevokust willen realiseren. Dat zijn provincie Flevoland, ministerie I&M, ministerie EZ, Rijkswaterstaat, Waterschap, containerterminalexploitant CTU, mogelijke afnemers van grond, de verschillende partijen waarmee een intentieovereenkomst is gesloten om lading via Flevokust te gaan vervoeren. Wij willen onderzoeken wat haalbare nieuwe stappen zijn waarmee we Flevokust alsnog kunnen realiseren. Onze inzet zal zijn om te kijken in hoeverre toezeggingen van subsidies, van ladingstromen, van afname van grond, toepassing van de crisis- en herstelwet, etc. van kracht blijven c.q. met nieuwe en/of andere partners afspraken kunnen worden gemaakt. De uitkomsten hiervan zullen leiden tot een nieuw voorstel aan de raad, die hopelijk de toets der kritiek wel kan doorstaan."

Nieuwe gemeenteraad

Die raad zal dan wel een andere zijn dan de raad die 17 december 2013 het plan voor Flevokust afwees. Op 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daarna kan een nieuw college en een nieuwe raad zich buigen over een nieuw plan voor Flevokust.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,679
Diesel1,317

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions