Clicky


Zes procent meer bedrijven op de fles

Zes procent meer bedrijven op de fles
17-12-2013 16:56 | Faillissementen | auteur De Redactie

Het aantal Nederlandse bedrijven dat dit jaar failliet gaat ligt ruim zes procent hoger dan vorig jaar. In totaal gaan bijna dertienduizend bedrijven over de kop, verwacht Faillissementsdossier. Vorig jaar waren dat er nog 12.075. In de tweede helft van het jaar is een gestage daling zichtbaar in het aantal faillissementen.

In de daling van het aantal faillissementen ontwaart de gegevensverzamelaar een mogelijke trendbreuk. "De kans dat het aantal faillissementen volgend jaar over de volle breedte weer extreem gaat groeien is klein", zegt bedrijfsjurist Antonie Kerstholt in een toelichting.

Het precieze aantal bedrijven dat dit jaar over de kop gaat hangt af van het aantal faillissementen in december. Volgens de dinsdag gepubliceerde voorlopige cijfers gaan deze maand 781 bedrijven op de fles. Het aantal faillissementen in december is daarmee het laagste sinds juli 2011.

Met name de detailhandel en ict-bedrijven hadden het dit jaar stevig te verduren. Het aantal winkels dat failliet ging steeg met een kleine twintig procent tot ruim duizend, het aantal ict-bedrijven met 37 procent tot 353. Sectoren waarin de afgelopen jaren veel bedrijven op de fles gingen, zoals de bouw en de horeca, zagen het aantal faillissementen juist stabiliseren.

Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in Groningen relatief het sterkst toe. In de noordelijke provincie gingen in totaal 498 bedrijven over de kop, dertig procent meer dan in 2012. De provincie Drenthe deed het juist het best. Daar gingen 5,4 procent minder bedrijven op de fles dan vorig jaar, in totaal 366 ondernemingen. (Novum)