Clicky


DPD Pakketservice goed op weg naar Lean and Green doelstellingen 2016

DPD Pakketservice goed op weg naar Lean and Green doelstellingen 2016
16-12-2013 16:11 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Met het ontvangen van een Lean and Green Award vorig jaar stelde DPD Pakketservice zichzelf het einddoel om de CO2-uitstoot in 2016 te reduceren met 21%. Om hieraan te voldoen nam de pakketbezorger ook dit jaar verschillende initiatieven om haar gehele logistieke keten te verduurzamen. Zo werd in november gestart met elektrisch vervoer van pakketten in het centrum van Nijmegen en kunnen gecontracteerde vervoersondernemers volgens een uniek concept aardgaswagens aanschaffen tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. Daarnaast werd Total Zero, waarmee er dagelijks garant wordt gestaan voor een CO2-neutrale pakketbezorging, verder uitgerold binnen Europa.

Unieke regeling aardgas-rijden

Gecontracteerde vervoersondernemers konden sinds 1 januari van dit jaar al aardgaswagens aanschaffen met een zeer aantrekkelijke korting. Deze regeling kwam tot stand in samenwerking met Mercedes-Benz en Fiat en is onlangs verder uitgebouwd tot een unieke samenwerking met Van Mossel Leasing, Mercedes-Benz en CNG Net (Ballast Nedam). Het betreft een full service, zonder risico’s concept, met tevens een prijsgarantie voor aardgas voor twaalf maanden. Deze financieringsconstructie en de samenwerkingsvorm zijn nog niet eerder vertoond in de markt. Hiermee neemt DPD de belangrijkste belemmeringen weg, die vervoersondernemers hebben bij de aanschaf van een aardgasbestelwagen. De overstap naar aardgaswagens die op termijn rijden op groengas draagt bij aan de CO2-reductiedoelstellingen van DPD Pakketservice in het kader van Lean and Green.

Elektrisch pakketvervoer in Nijmegen

In november 2013 startte DPD samen met haar subcontractor Combipakt Nijmegen B.V. met het elektrisch vervoer van pakketten in het centrum van Nijmegen. Dit initiatief maakt onderdeel uit van het programma ‘Proeftuinen hybride en elektrisch rijden´ van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee wordt het rijden van elektrische en plug-in hybride voertuigen gestimuleerd. In totaal worden hierbij 180 pakketten per dag vervoerd. Daarnaast werkt DPD ook samen met de Gemeente Nijmegen, ROC logistiek Nijmegen, verkeersschool Wesseldijk en de ANWB rijopleiding aan een project voor de opleiding en certificering van chauffeurs voor het besturen van elektrische voertuigen. Monitoring wordt uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), vanuit het lectoraat mobiliteitstechnologie en het lectoraat voertuigmechatronica. In februari 2014 zijn naar verwachting de resultaten van dit project bekend.

Lean and Green award

De Lean and Green award wordt ieder jaar toegekend aan bedrijven die zich inspannen om hun logistieke- en mobiliteitsproces duurzamer te maken. DPD is zich als onderneming in de transport- en logistieksector goed bewust van haar verantwoordelijkheden. Het heeft zichzelf als doel gesteld de ecologische voetafdruk te verkleinen en natuurlijke hulpbronnen te ontzien. Daarom heeft DPD vorig jaar Total Zero geïntroduceerd. Hiermee zorgt de pakketvervoerder dagelijks voor een CO2-neutrale pakketbezorging. DPD neemt hiervoor initiatieven die bijdragen aan deze doelstelling, maar steunt en stimuleert zij uiteraard ook initiatieven van haar subcontractors, zoals Combipakt. Ook nam DPD onlangs de eerste Dual Fuel LZV, vrachtwagen die op diesel en aardgas rijdt, in gebruik. Bovendien werkt het hard aan de verbetering van de CO2-rapportage. Zo worden alle initiatieven nu afzonderlijk getoond en worden onderliggende routedata verder verbeterd.

Total Zero

Met Total Zero zorgt DPD sinds juli vorig jaar dat elk pakket volledig CO2-neutraal wordt verzonden zonder extra kosten voor de klant. Total Zero bestaat uit drie stappen: (1) het meten van de hoeveelheid CO2 die DPD als organisatie uitstoot; (2) het verminderen van de CO2-uitstoot middels interne initiatieven (insetting) en (3) het compenseren van de resterende hoeveelheid CO2 (offsetting). Total Zero is op dit moment in zeventien Europese landen van kracht waaronder Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Letland, Polen en Hongarije.