Clicky


Franse politie pakt bende paardenvleesfradeurs

Franse politie pakt bende paardenvleesfradeurs
16-12-2013 13:10 | Buitenland | auteur De Redactie

PARIJS (Novum/AP) - De politie in het zuiden van Frankrijk heeft maandag een netwerk van zwendelaars in paardenvlees opgerold. Honderden als proef- of rijdier afgedankte paarden zouden met valse papieren zijn doorverkocht en op het bord van de consument zijn geëindigd. Een twintigtal verdachten is aangehouden.

De politie kwam de vleesfraude eind vorig jaar op het spoor dankzij een anonieme tip, meldt televisiezender France 3 op gezag van een bron bij de politie. Het zwendelnetwerk verhandelde onder meer gepensioneerde manegepaarden en door medicijnfabrikant Sanofi afgeschreven proefdieren.

Minister Benoît Hamon van Consumentenzaken noemde het nieuwe voedselschandaal maandag ernstiger dan eerdere onthullingen over vleesfraude in Frankrijk. Ditmaal zou de volksgezondheid in het geding kunnen zijn, vreest hij.

De politieoperatie van maandagochtend vroeg bestreek liefst elf departementen. Ook kantoren van Sanofi en een slachthuis in het Spaanse Girona zijn doorzocht. De vermoedelijke spil van het netwerk zou in Narbonne zijn aangehouden.