Clicky


Slechts honderd vuurwerkpakketten uit post gevist

Slechts honderd vuurwerkpakketten uit post gevist
15-12-2013 23:05 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Van de duizenden vuurwerkpakketten die per pakketpost uit het buitenland worden verstuurd, zijn er dit jaar tot nu toe honderd onderschept. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) had het onderscheppen van per post verzonden vuurwerk dit jaar juist tot een van de speerpunten uitgeroepen, maar de inspectiedienst zegt zondag tegen de NOS weinig capaciteit te hebben.

De inspectie heeft dit jaar twintig keer bij postdistributiebedrijven gecontroleerd op vuurwerkpakketten. Omdat vuurwerk instabiel kan zijn lopen postbezorgers risico's. "Toevallig komt de inspectie volgende week langs", zegt een woordvoerder van PostNL tegen de omroep. "Dat is de eerste keer dit jaar."

Veel vuurwerk wordt in China geproduceerd, maar vuurwerkwebshops opereren vooral vanuit Polen en andere Oost-Europese landen. Met deze landen heeft Nederland afspraken gemaakt over strenger toezicht. De inspectie werkt bij de aanpak van gevaarlijk illegaal vuurwerk samen met onder meer de politie, de douane en de Taskforce Opsporing Bommenmakers Vuurwerk.

De ILT heeft met postbedrijven afgesproken dat ze verdachte pakketten zelf streng controleren. Pakketbezorgers PostNL en GLS onderschepten dit jaar geen enkel vuurwerkpakket en UPS enkele, meldt de NOS. DPD is koploper met 38 pakketten met illegaal vuurwerk en DHL wil niet zeggen of dit jaar vuurwerk is onderschept. "Wij mogen de pakjes niet openmaken en dat doen we dus ook niet", zegt de PostNL-woordvoerder.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch ziet in het bericht aanleiding het kabinet dinsdag om opheldering te vragen, laat hij via Twitter weten.

Overigens zijn dit jaar ook nepwebshops ingezet om kopers in de val te laten lopen. De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers geeft toe daarachter te zitten. Stichting VeiligheidNL, dat in de taskforce is vertegenwoordigd, beheerde de nepwebsites. Meer dan vijfhonderd mensen die een bestelling plaatsten, kregen van de politie een gepersonaliseerde video toegestuurd waarin ze werden gewaarschuwd dat dat illegaal is.

VeiligheidNL verzamelde de persoonsgegevens en vroeg de politie de filmpjes in te spreken. De politie kreeg alleen de initialen van de bestellers. De methode is vooraf getoetst door het Openbaar Ministerie, dat oordeelt dat van uitlokken geen sprake is.

De actie was volgens VeiligheidNL een succes. "We hebben met de preventieactie ervoor gezorgd, dat het online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden", zegt de organisatie zondagavond in een verklaring. "Bovendien hebben sommige Poolse webshops spontaan gemeld geen bestellingen uit Nederland meer te accepteren."

De politie heeft in aanloop naar de jaarwisseling tot nu toe bijna 32 duizend kilo verboden vuurwerk in beslag genomen, een stuk minder dan vorig jaar.