Clicky

 Begrafenis Nelson Mandela begonnen

Begrafenis Nelson Mandela begonnen
15-12-2013 10:07 | Buitenland | auteur De Redactie

QUNU(Novum/AP) - De begrafenis van Nelson Mandela is zondagochtend begonnen. Voor aanvang van de begrafenisceremonie losten militairen saluutschoten in Qunu, het plattelandsdorp in de provincie Oostkaap, waar de op 5 december overleden oud-president van Zuid-Afrika zijn jeugd doorbracht. Ondertussen werd de kist van Mandela onder begeleiding van militairen naar een enorme tent gebracht waar de ceremonie plaatsheeft. Mandela werd 95 jaar oud.

Enkele duizenden gasten zijn aanwezig bij de begrafenis. Ze zijn bijeengekomen in de tent waar Mandela's kist, die bedekt is met de Zuid-Afrikaanse vlag, staat opgesteld. In de tent hangt, voor een rij kaarsen, ook een groot portret van Mandela. In totaal staan er 95 kaarsen, voor elk jaar van zijn leven. Bij aanvang van de ceremonie werd het Zuid-Afrikaanse volkslied gezongen.

"Ik denk dat iedereen het er mee eens is dat de persoon die hier ligt, de beste zoon is die Zuid-Afrika ooit heeft gehad", sprak ANC-politicus Cyril Ramaphosa. Een woordvoerder van de familie Mandela bedankte de militaire artsen die Mandela hebben verzorgd in het ziekenhuis en zijn huis. "U heeft geweldig werk verricht bij het verzorgen van onze vader. We kunnen u daarvoor niet genoeg bedanken", aldus Ngangomhlaba Matanzima. Hij vroeg daarop de aanwezigen te gaan staan en sommigen applaudisseerden. Hij zei dat Mandela nu zal rusten bij zijn voorvaderen. "We danken hen dat ze ons een dergelijk icoon hebben willen lenen."

Nandi Mandela, een kleindochter, sprak over de jeugd van haar opa die het uiteindelijk tot president en wereldwijd icoon bracht. "Het is aan onszelf om in dit leven alles te bereiken wat je wil", zei ze. "Vaarwel Madiba, een goede reis naar het land van onze voorouders gewenst, je hebt je race gelopen."

Ahmed Kahtrada, een antiapartheidsstrijder die samen met Mandela vastzat op Robbeneiland, bracht de liefde, het geduld en de tolerantie van Mandela in herinnering. Hij noemde het pijnlijk toen hij Mandela voor de laatste keer zag, in een ziekenhuisbed. "Hij hield mijn hand stevig vast, het was echt hartverscheurend", zei hij met een brok in zijn keel. "Ik had gehoopt dat ik dat nooit zou hoeven zien. Ik ontmoette hem 67 jaar geleden en ik herinner me de lange, kerngezonde, sterke man, de bokser, de gevangene die met gemak het pikhouweel en de schep hanteerde als wij dat niet konden."

Onder de aanwezigen zijn naast Mandela's weduwe Graça Machel, zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela, ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, diverse politici, buitenlandse diplomaten, veteranen van de militaire tak van het ANC, maar ook de Britse prins Charles, miljardair Richard Branson, aartsbisschop Desmond Tutu en Oprah Winfrey.

Na de ceremonie komt een kleinere groep genodigden bijeen voor de daadwerkelijke teraardebestelling op de begraafplaats van de familie. Met de begrafenis van Mandela wordt de rouwperiode van tien dagen afgesloten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,108
Diesel1,928

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions