Clicky


Achterban SPD akkoord met grote coalitie

Achterban SPD akkoord met grote coalitie
14-12-2013 21:23 | Buitenland | auteur De Redactie

(Novum/AP) - De leden van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD hebben ingestemd met het coalitieakkoord dat de SPD-leiding bereikte met het partijverbond CDU-CSU van bondskanselier Angela Merkel. Het maakt de weg vrij voor de Bondsdag om dinsdag zijn goedkeuring te verlenen aan de nieuwe regering en een derde termijn als bondskanselier voor Merkel.

Driekwart van de bijna 475 duizend SPD-leden die over het akkoord mochten stemmen, stemde voor de zogenoemde 'grote coalitie' van centrumrechts en links, zei de partij zaterdag.

De sociaaldemocraten vormden tussen 2005 en 2009 al eens de coalitiegenoot van Merkels CDU/CSU, maar de partij kwam daar maar bekaaid vanaf. In de verkiezingen van september toonde zij haar herstel en eindigde ze maar vlak achter het conservatieve blok.

De SPD besloot toe te treden tot de regering na de belofte van haar nieuwe coalitiegenoot om een minimumloon in te voeren en het pensioenstelsel te wijzigen.

In het zestien leden tellende kabinet krijgt de SPD zes ministersposten, waaronder de departementen van buitenlandse zaken, werkgelegenheid en economische zaken. CDU/CSU behoudt de posten van financiën, binnenlandse zaken en defensie. Nog niet bekend is wie de bewindslieden worden.