Clicky


'Niet politie, maar Everink lekte in zaak Hari'

'Niet politie, maar Everink lekte in zaak Hari'
14-12-2013 10:03 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM(Novum) - In de strafzaak tegen vechtsporter Badr Hari hebben politie en Openbaar Ministerie geen informatie gelekt. Zijn slachtoffer Koen Everink, die vorig jaar werd geslagen door Hari in de Amsterdam Arena, heeft zelf het strafdossier aan het televisieprogramma Brandpunt gegeven. Dat concludeert de rijksrecherche na een uitvoerig onderzoek, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zaterdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

De advocaat van Hari, Bénédicte Ficq, deed aangifte toen Brandpunt uit het dossier citeerde. Zij sloot uit dat ze het zelf had gelekt. De advocaat van Everink sloot ook uit dat het lek bij zijn kantoor zat. Hierdoor werd de indruk gewekt dat het lek bij politie of justitie zat. Als dat het geval was geweest, had het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk kunnen worden verklaard omdat Hari door het lek in zijn verdediging was geschaad. De vechtsporter was zijn berechting dan ontlopen.

Na de aangifte van Ficq werd het proces opgeschort. Uit het onderzoek dat de rijksrecherche vervolgens instelde blijkt dat Everink het dossier te goeder trouw aan Brandpunt heeft gegeven. Over de beweegredenen van Everink kon de woordvoerder van het OM niks zeggen.

Volgens de krant heeft verslaggever Dirk Bayens Everink in mei beloofd dat hij met de stukken een anonieme getuige kon overhalen een verklaring af te leggen. Everink zou zich hebben laten overhalen omdat hij hoopte dat de anonieme getuige kon worden opgespoord en een verklaring zou afleggen.

Everink zou verbijsterd zijn geweest toen bleek dat Brandpunt het dossier gebruikte voor de uitzending. In de uitzending werd het strafdossier getoond. Door die beelden wist de rijksrecherche dat het dossier niet van de politie kwam.