Clicky


'Kamer verliest vertrouwen in voorzitter'

'Kamer verliest vertrouwen in voorzitter'
14-12-2013 09:58 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - Acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben geen vertrouwen meer in Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD). Dat concludeert de Volkskrant zaterdag uit een rondgang.

De fractievoorzitters willen niet met hun naam in de krant omdat ze zich niet willen profileren met een kwestie die buiten de Kamer weinig mensen raakt. De vorige Kamervoorzitter, Gerdi Verbeet (PvdA), had ook een moeilijke start, maar zij herstelde zich volgens de krant. Bij Van Miltenburg zou van vooruitgang geen sprake zijn.

De reeks incidenten wordt volgens de krant wekelijks aangevuld. Het bekendste voorval is van voor de zomer, toen Van Miltenburg huilend de Kamer uitliep omdat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar 'sturend optreden' had verweten. Ook zou ze soms niet ingrijpen terwijl ze dat wel moet doen, bijvoorbeeld toen PVV-leider Geert Wilders D66-leider Alexander Pechtold een 'heel klein zielig, miezerig mannetje' noemde. Tegelijk grijpt de voorzitter wel in als een Kamerlid 'minister Asscher' in plaats van 'de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid' zegt.

Vorige week donderdag werd volgens de krant pijnlijk duidelijk hoe weinig steun de voorzitter nog heeft. Ze hamerde toen een woordenwisseling af tussen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en GroenLinks-leider Bram van Ojik, terwijl nog niet duidelijk was wat zij elkaar te zeggen hadden. Hierop zei Pechtold dat hij niet wil dat Van Miltenburg het debat smoort. Van Ojik wees erop dat hij Zijlstra wilde antwoorden en dat dit niet mocht. Hierop steeg geroffel op uit de Kamerbankjes, iets wat doorgaans alleen wordt gedaan als steun aan de eigen partijleider.