Clicky


Kerry: vredesakkoord in mei blijft het streven

Kerry: vredesakkoord in mei blijft het streven
13-12-2013 19:42 | Buitenland | auteur De Redactie

TEL AVIV (Novum/AP) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry blijft streven naar een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen in mei. Dat heeft Kerry vrijdag in Tel Aviv gezegd na twee dagen van besprekingen met Israëlische en Palestijnse leiders. "Wij praten op dit punt niet over verschuivingen", zei Kerry.

De twee partijen kwamen bij de hervatting van hun lang onderbroken vredesoverleg in augustus overeen om negen maanden lang, tot begin mei, zonder onderbreking te onderhandelen. Van die periode is nu al de helft verstreken, zonder dat het overleg veel tastbaars heeft opgeleverd. In beide kampen heerst grote scepsis of aan het tijdsbestek kan worden voldaan.

"Ons doel blijft een overeenkomst over een definitieve status, niet een interim-akkoord", zei Kerry.

De afgelopen hebben Kerry en president Barack Obama gezinspeeld op het tot stand brengen van een raamakkoord over de voornaamste twistpunten, zonder de details die voor een definitief akkoord nodig zijn helemaal uit te werken. Medewerkers van Kerry hebben gezegd dat een raamakkoord een 'logische stap' op weg naar een definitieve overeenkomst zou zijn.

Veiligheidsafspraken tussen Israël en een toekomstig Palestina moeten de kern vormen van een dergelijk raamakkoord. Kerry heeft gezegd dat vooruitgang in de onderhandelingen alleen mogelijk is als aan de veiligheidszorgen van Israël tegemoet wordt gekomen.

Volgens Palestijnse zegsleden zijn aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voorstellen gedaan die inhouden dat Israël gedurende minstens tien jaar het laatste woord krijgt over de grens tussen Jordanië en Palestina. Ook zou Israël een militaire aanwezigheid krijgen in een strook langs die grens. Israël zegt dat dit nodig is om te voorkomen dat wapens en militanten naar binnen worden gesmokkeld als het de controle over de grens tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever verliest. Abbas heeft gezegd dat hij wel een internationale aanwezigheid aan de grens wil accepteren, maar geen Israëlische.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions