Clicky


Minister Schultz ondersteunt vrije parkeerplaats app met 300.000 euro

Minister Schultz ondersteunt vrije parkeerplaats app met 300.000 euro
13-12-2013 16:56 | Transport | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat de ontwikkeling van een informatiedienst ondersteunen waarmee vrachtwagenchauffeurs naar een beschikbare parkeerplek worden geleid op en nabij de internationale routes. De gratis app voor vrije parkeerplaatsen moet er voor zorgen dat private en goed beveiligde parkeervoorzieningen beter worden gebruikt. Goede informatie kan ook voorkomen dat chauffeurs vanwege de regels voor rij- en rusttijden vrachtwagens op gevaarlijke plekken zoals vluchtstroken parkeren.    

In een brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat het nodig is dat er een goede informatievoorziening komt voor vrachtwagenchauffeurs die op zoek zijn naar een parkeerplaats. ‘Voor veel chauffeurs is het een probleem om tijdig een geschikte parkeerplaats te vinden. Dit kan zorgen voor verkeeronveilige situaties langs de snelwegen. Bovendien worden beschikbare private parkeerplaatsen waar chauffeurs en hun lading beveiligd worden onvoldoende gebruikt. Deze problemen kunnen we goed aanpakken met een app waarbij chauffeurs en de planners van het wegtransport informatie krijgen over het actuele aantal vrije parkeerplaatsen en de voorzieningen die er op de parkings zijn.”

De informatiedienst wordt ontwikkeld door drie Nederlandse bedrijven, verenigd in Parckr en zal in eerste instantie in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk worden ingezet. De informatiedienst komt vanaf halverwege volgend jaar beschikbaar. Het ministerie ondersteunt de ontwikkeling met een totale bijdrage van 300.000 euro.