Clicky


TNO: nauwelijks schadelijke stoffen in cockpit KLM

TNO: nauwelijks schadelijke stoffen in cockpit KLM
13-12-2013 13:57 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het onderzoek naar de luchtkwaliteit in de cockpits van Boeings 737 van KLM heeft volgens de luchtvaartmaatschappij geruststellende resultaten opgeleverd. TNO heeft zeer lage concentraties van de chemische stof tricresylfosfaat (TCP) aangetroffen in de toestellen, meldt KLM vrijdag.

De gevonden waarden zijn lager dan de resultaten uit eerder onderzoek. Daarin werd al geconcludeerd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze lage waarden gezondheidsklachten veroorzaken. De enige variant van TCP waarvoor een gezondheidsgrens is vastgesteld is door de onderzoekers van TNO helemaal niet aangetroffen.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde in september in een door een KLM-piloot aangespannen zaak dat KLM de luchtkwaliteit moest laten onderzoeken. De piloot stelt neurologische klachten te hebben door vervuilde lucht in de toestellen van KLM.

De piloot heeft zich vanaf 2000 een aantal keer voor langere tijd ziek gemeld met verschijnselen als evenwichtsproblemen, moeheid en slecht zicht. Een bedrijfsarts van KLM constateerde een burn-out. Het salaris van de piloot is een paar maanden geleden stopgezet omdat hij ziek thuis zat.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers is niet helemaal gerustgesteld door de onderzoeksresultaten. "De concentraties zijn dan misschien laag, maar er zijn vliegers met bepaalde ziekteverschijnselen en wij willen weten of er een verband is tussen die verschijnselen en de aanwezigheid van die TCP's", reageert een woordvoerder.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu start naar verwachting in januari met een onderzoek naar TCP, in opdracht van het Europees Agentschap voor chemische stoffen. De verkeersvliegers pleiten al langer voor zo'n internationaal onderzoek naar een eventueel verband tussen de klachten van piloten en de luchtkwaliteit in vliegtuigen.