Clicky


ILT en Arkefly sluiten handhavingsconvenant

ILT en Arkefly sluiten handhavingsconvenant
12-12-2013 10:35 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Arkefly hebben een convenant ondertekend waarin afspraken zijn gemaakt over het beheer en onderhoud, het kwaliteit- en veiligheidsmanagementsysteem, het melden en afhandelen van incidenten en de vergunningverlening van de eigen luchtvaartmaatschappij van Arke.

Het is het eerste convenant dat de inspectie met een commerciële luchtvaartbedrijf afsluit. In het convenant zijn gezamenlijke afspraken vastgelegd over de naleving van de regelgeving voor veilig en duurzaam transport en het toezicht daarop.

Met dit convenant spreekt de inspectie met Arkefly af dat het bedrijf aan constante verbetering van het veiligheidsmanagementsysteem werkt en het aantal afwijkingen van de wet- en regelgeving reduceert tot nul. Met dit convenant neemt het luchtvaartbedrijf meer eigen verantwoordelijkheid voor naleving, veiligheid en duurzaamheid, brengt de risico’s in kaart en streeft het er aantoonbaar naar deze te beheersen. In ruil daarvoor maakt de inspectie de toezichtlast minimaal.

Arkefly is de eigen luchtvaartmaatschappij van TUI Nederland en onderdeel van de internationale TUI vloot. Arke vliegt naar meer dan 65 bestemmingen in vijf werelddelen. Zo vliegt Arkefly op vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee, het Caribische gebied, Noord en Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Om voor een convenant in aanmerking te komen zijn er verscheidene criteria. Het belangrijkste is dat het bedrijf aantoonbaar gemotiveerd is om de risico’s te beheersen en dit ook eist van de medewerkers. Verder moeten de beheersmaatregelen voor veiligheid, kwaliteit en interne controle goed zijn en de resultaten bij eerdere inspecties op orde. De ILT wil met het afsluiten van convenanten bedrijven tot een kwalitatief hoogwaardige bedrijfsvoering stimuleren en het terugdringen van risico’s bevorderen. De inspectie kan zich dan meer richten op luchtvaartbedrijven die een lager nalevingniveau hebben.