Celstraffen voor cokesmokkelende douaniers Schiphol

Celstraffen voor cokesmokkelende douaniers Schiphol
11-12-2013 12:03 | Algemeen | auteur De Redactie

HAARLEM (Novum) - Drie voormalig douaniers op Schiphol hebben dinsdag met twee medeverdachten tot zes jaar cel gekregen voor het invoeren van cocaïne. Ze maakten zich ook schuldig aan het omkopen van douaneambtenaren en het in bezit hebben van cocaïne en een imitatiewapen, meldt de rechtbank in Haarlem woensdag.

Twee douaniers waren op Schiphol belast met de controle van post uit Suriname. Een derde nam kort voor de invoer van de cocaïne ontslag als douanier. De vijf zouden samen op 6 september 2011 bijna elf kilo cocaïne hebben ingevoerd. De drugs zaten verborgen in een doos die vanuit Suriname naar Nederland was gestuurd. De afzender is bekend, maar wordt nog gezocht.

De adresgegevens en het nummer van de doos werden naar de douanier gestuurd die al ontslag had genomen. Hij gaf de gegevens via een ander door aan iemand die nog wel bij de douane werkte. Die zocht vervolgens met een andere douanier op Schiphol naar de betreffende doos en liet die zonder controle door.

De douanier die ontslag had genomen kreeg zes jaar cel omdat hij een coördinerende rol zou hebben gespeeld. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij misbruik maakte van de kennis die hij bij de douane had opgedaan. Ook noemen de rechters het 'bijzonder kwalijk' dat hij twee oud-collega's omkocht. "Hierdoor heeft hij hen betrokken bij het plegen van ernstige strafbare feiten", aldus de rechtbank.

De douaniers kregen vijf jaar cel. Zij hebben de integriteit van de douane volgens de rechtbank 'ernstig' in diskrediet gebracht. Twee andere betrokkenen kregen drie jaar cel voor hun aandeel in de invoer. Bij een van hen werd tijdens een huiszoeking een imitatiewapen gevonden. De ander bleek in een garagebox 250 gram cocaïne te hebben verstopt.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,801
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden