Clicky


Mansveld wil strengere norm fijnstof

Mansveld wil strengere norm fijnstof
10-12-2013 16:32 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De Europese norm voor fijnstof moet worden aangescherpt. Dat zal staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) bepleiten in Brussel, heeft ze dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Mansveld wil een norm van twintig in plaats van 25 microgram per kubieke meter lucht.

Vrijdag spreekt Mansveld met haar Europese collega's. "Ik zal daar inbrengen dat wij vinden dat de norm verder naar beneden moet." Mansveld bepleit verder schonere auto's, meer roetfilters en maatregelen om de uitstoot van fijnstof door de industrie naar beneden te brengen. Die maatregelen moeten in Europees verband worden genomen.

Mansveld moest dinsdag in de Kamer reageren op onderzoek in het Britse tijdschrift The Lancet. Daaruit bleek dat langdurige blootstelling aan fijnstof dodelijk is dan gedacht. De Europese norm van 25 microgram is te hoog. Zelfs onder de vijftien microgram zijn er nog grote gezondheidsrisico's.

GroenLinks vindt dat het kabinet ook zelf maatregelen moet nemen, in plaats van alleen naar Europa te verwijzen. Zo moet de maximumsnelheid op de ringwegen van Amsterdam en Rotterdam weer naar 80 kilometer per uur. De PVV vindt juist dat er geen extra maatregelen moeten worden genomen. "Straks mogen we alleen nog fietsen en wandelen", zei PVV-Kamerlid Machiel de Graaf.