Clicky


Rutte: relletje over containerscanner is opgeblazen

Rutte: relletje over containerscanner is opgeblazen
09-12-2013 23:47 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - De ophef over de ingebruikname van een containerscanner in Israël door premier Mark Rutte is volgens hem opgeklopt in Israëlische media. De officiële ingebruikname van de door Nederland ter beschikking gestelde scanner zou op het laatste moment zijn afgeblazen, maar volgens Rutte stond het helemaal niet op zijn programma, zo zei hij maandag in Nieuwsuur.

Eerder werd bekend dat Israël de ingebruikname tegenhield. De scanner zou moeten worden gebruikt voor het transport van goederen van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Nog deze week zouden Nederland en Israël over het gebruik van de containerscanner hebben geruzied, schreef de Israëlische krant Haaretz daarover.

"Het werd een groot ding, zoals dat tegenwoordig heet, maar ik zal u zeggen: het zat niet eens in mijn programma", aldus de premier over de commotie. Rutte sprak maandag tijdens zijn bezoek aan Israël een keer extra met zijn Israëlische ambtsgenoot Benjamin Netanyahu. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst had dat niets te maken met het relletje.

Tijdens het driedaagse bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden was de scanner niet het enige discussiepunt. Zo zegde minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) een bezoek aan de oude stad van Hebron af, omdat hij geen bewaking wilde van gewapende Israëlische militairen.