Clicky


Fusie American Airlines en US Airways gaat door

Fusie American Airlines en US Airways gaat door
09-12-2013 20:10 | Zakelijk Nieuws | auteur De Redactie

(Novum) - US Airways en American Airlines gaan definitief verder als één bedrijf. Dat maakten beide luchtvaartgiganten maandag officieel bekend. Door de samenvoeging van de Amerikaanse bedrijven ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, met een gecombineerde omzet over 2012 van bijna veertig miljard dollar (ruim 29 miljard euro).

De combinatie behoudt de 'iconische' naam American Airlines, de grootste van beide maatschappijen. Het bedrijf wordt echter geleid door de top van US Airways en krijgt US-topman Doug Parker als bestuursvoorzitter. Beide bedrijven denken de gezamenlijke kosten door de fusie met meer dan anderhalf miljard dollar te kunnen terugdringen.

De deal tussen beide Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen wordt volledig bekostigd door aandelen. Aandeelhouders van het kleinere US Airways krijgen samen ruim een vierde van de aandelen in American Airways, dat eind 2011 faillissement aanvroeg. De schuldeisers van American krijgen het overige deel van 'the new American'.

De top van American Airlines was al sinds de zomer van 2012 op zoek naar een fusiekandidaat, in een poging schuldeisers te kunnen afbetalen. Onder toezicht van de rechtbank sprak de maatschappij met verschillende kandidaten over een samenvoeging. Dit voorjaar liet American weten dat US de beste kandidaat was.

Door de fusie wordt het nieuwe American Airlines de maatschappij met de grootste vervoerscapaciteit ter wereld. Het bedrijf neemt de eerste plaats over van het eveneens Amerikaanse United Airlines, dat in 2010 samenging met Continental en zo de koppositie verwierf. Ook heeft de nieuwe fusiemaatschappij de grootste vloot van de wereld.