Clicky


DNB: Nederlandse economie krimpt harder

DNB: Nederlandse economie krimpt harder
09-12-2013 13:20 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - De Nederlandse economie krimpt dit jaar met een procent. Die verwachting uit De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in haar halfjaarlijkse raming. De krimp is daarmee 0,2 procentpunt sterker dan in de vorige raming werd voorzien. Voor volgend jaar verwacht DNB een economische groei van een half procent.

De groeiverwachting voor 2014 komt overeen met het groeicijfer dat de bank in juni voorrekende. De groeiraming voor 2015 valt daarentegen wel lager uit dan DNB voorzag. De centrale bank gaat nu uit van een groei van 0,9 procent, waar zij een half jaar geleden nog op 1,1 procent groei rekende.

"De Nederlandse economie kruipt langzaam uit het dal", zo schrijft de toezichthouder, die wijst op de minimale groei in het derde kwartaal. Het bruto binnenlands product nam toen toe met 0,1 procent en lijkt daarmee 'vanaf de zomer de weg omhoog te hebben gevonden', zo stelt DNB in de economische raming.

Door de zwakke eerste jaarhelft kan die bescheiden groei echter weinig verandering brengen in het totale krimpcijfer over 2013. Ook voor de komende twee jaar rekent de toezichthouder op beperkte groei. "Dit komt vooral doordat huishoudens, banken, pensioenfondsen en de overheid bezig zijn hun gehavende financiële balansen te repareren", aldus DNB.

Het gevolg van al dat herstellen is volgens de toezichthouder echter dat zowel burgers als beleggers en de overheid hun hand nog stevig op de knip houden. Daardoor blijven de binnenlandse bestedingen vooralsnog laag. Zo krimpt de consumptie van huishoudens dit jaar met ruim twee procent.

De komende twee jaar komt daar 'geleidelijk' verandering in, nu de internationale economie voorzichtig aantrekt. Voor volgend jaar gaat de toezichthouder ervan uit dat huishoudens 1,3 procent minder uitgeven. In 2015 neemt de consumptie voor het eerst weer licht toe, met 0,3 procent.

Dat de ramingen overwegend negatiever uitvallen dan in juni is overigens voor een deel te verklaren door de rekenmethode die DNB heeft gebruikt, aldus Job Swank, directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit. Anders dan in juni zijn de effecten van enkele kabinetsplannen namelijk niet in de vooruitzichten meegenomen.

Het gaat daarbij vooral om de tijdelijk lagere belasting op geld dat is weggezet in stamrecht-bv's en het terugdringen van de maximale pensioenopbouw. Deze maatregelen leiden er volgens de toezichthouder toe dat ondernemers en consumenten op de korte termijn meer geld overhouden en dat voor een deel ook gaan besteden.

Door die impuls zou de Nederlandse economie volgend jaar niet met een half procent, maar met een procent groeien, berekende de bank. Omdat met name de pensioenplannen op veel kritiek bij de oppositie stuiten, is het echter maar de vraag of en wanneer die door de Eerste Kamer komen. DNB heeft daarom besloten de economische gevolgen van die maatregelen ditmaal weg te laten uit de raming.