Clicky


Van Oldenbarneveltpenning voor Hans Smits

Van Oldenbarneveltpenning voor Hans Smits
09-12-2013 09:46 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Hans Smits, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam N.V. (HbR), ontving vrijdag 6 december de Van Oldenbarnevelt penning uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Onder leiding van Hans Smits groeide HbR uit tot een internatonaal opererend, toonaangevend bedrijf. Hij was ook een van de architecten van het huidige college van B en W en van het Rotterdam Climate initiative. Na de uitreiking van de penning hield Hans Smits de oratie “Haven en Havenbedrijf: 10 jaar na de verzelfstandiging” in de Burgerzaal van het stadhuis.

Hans Smits (ir. drs. H.N.J. Smits) is sinds de verzelfstandiging in 2004 aan het voormalige Gemeentelijk Havenbedrijf verbonden. Eerst als lid van de Raad van Commissarissen, tot 1 september 2004. Sinds 1 januari 2005 is hij president-directeur. Zijn officiële afscheid is tijdens de Dag van de Haven, op 19 december aanstaande.

Burgemeester Aboutaleb: “Rotterdam heeft veel aan Hans Smits te danken. Met hem deel ik dat de stad Rotterdam niet zonder haven kan en de haven van Rotterdam niet zonder stad kan. Hans is een van de sterkste pleitbezorgers om die twee bij elkaar te brengen en te houden, via talloze projecten en investeringen. De haven terug in het hart van de Rotterdammers is een belangrijke drijfveer voor hem."

Onder zijn vakkundige leiding kreeg HbR steeds meer aanzien en ontwikkelde zich tot een toonaangevend internationaal opererend bedrijf en gewilde werkgever. Hans Smits speelde een doorslaggevende rol in de voorbereiding en de aanleg van Maasvlakte2 en veel andere belangrijke dossiers voor de Rotterdamse haven. Bijna jaar na jaar kon Hans Smits topcijfers melden en een vergroting van het marktaandeel van de Rotterdamse haven in de Hamburg-Le Havre-range tonen. De haven van Rotterdam werd ook door de crisis getroffen, maar minder dan de omringende havens.

Havenvisie 2030

Hans Smits was nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de Havenvisie 2030, die november 2011 door het college van B en W werd vastgesteld. In de Havenvisie wordt de ambitie en visie van het Rotterdamse haven- en industriecomplex verwoord. Versterking van de arbeidsmarkt, bereikbaarheid en kwaliteit van de leefomgeving zijn de belangrijke thema’s voor de toekomst van de haven en de ontwikkeling van Rotterdam als aantrekkelijke stad met een sterke economie. Onder leiding van Hans Smits was HbR samen met de gemeente Rotterdam, Deltalinqs en DCMR initiatiefnemer van het Rotterdam Climate Initiative, het samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven om de gevolgen van klimaatverandering voor stad en haven aan te pakken.

Cultuur

Hans Smits heeft zich altijd zeer ingezet voor cultuur en maatschappelijke waarden binnen de haven en de stad. In zijn directieperiode zijn Rotterdamse instituten als Museum Boijmans Van Beuningen, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, De Doelen, Diergaarde Blijdorp, Stadion Feyenoord, maar ook organisaties als Ronald McDonald Huis door HbR ondersteund. Hans Smits stond aan de wieg van bijzondere projecten zoals kunst in de Onderzeebootloods op het RDM-terrein en het LED-scherm met havenbeelden in de hal van Rotterdam Centraal.

Informateur

Op 6 april 2010 vroeg burgemeester Aboutaleb, na consultatie van alle fractievoorzitters, Hans Smits als informateur van het nieuwe college van Rotterdam, bestaande uit PvdA, D66, CDA en VVD. Dankzij zijn snelle, zorgvuldige manier van werken kon het nieuwe college op 28 april 2010 gepresenteerd worden.

Van Oldenbarneveltpenning

De Van Oldenbarneveltpenning is de hoogste Rotterdamse onderscheiding. Johan van Oldenbarnevelt was een bestuurder die vanaf 1576 zijn stempel drukte op Rotterdam en een belangrijke aanzet gaf tot de ontwikkeling van de haven. De penning wordt hoogstens éénmaal per jaar uitgereikt. Ruud Lubbers, Hans Galjaard, Valeri Gergiev en Ivo Opstelten ontvingen de penning eerder. In 2012 is hij niet uitgereikt.

Hans Smits laat een sterk Havenbedrijf Rotterdam NV achter met uitstekende relaties en een stevige positionering in de stad. De heer ir. drs. H.N.J. Smits komt in aanmerking voor de Van Oldenbarneveltpenning omdat hij op meerdere terreinen een grote internationale reputatie heeft opgebouwd die ten goede komt aan de Rotterdamse samenleving.

©Foto-inzet: Marc Nolte

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE