Clicky


Speciale hijsklus voor Schot verticaal transport

Speciale hijsklus voor Schot verticaal transport [+foto's]
08-12-2013 14:37 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

UTRECHT - Schot Verticaal Transport heeft in opdracht van DVVO van Defensie en in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht een speciale hijsklus uitgevoerd in de Jaarbeurs in Utrecht. De opdracht betrof het lossen en monteren van een F-16 straaljager en deze na de beurs weer te demonteren en te verladen op twee speciale vliegtuigbergingstrailers van de Klu.

De F-16 wordt gebruikt door de Klu voor het werven van nieuw personeel en is speciaal aangepast om in korte tijd te kunnen worden opgebouwd en gedemonteerd.

Voor deze speciale hijsklus werd door Schot verticaal transport een 4-assige DAF CF 85.480 ingezet met een Fassi F-1000 XP autolaadkraan. Voor een tweede voertuig werd een beroep gedaan op collega kraanverhuurder van der Tol uit De Meern, die voor deze hijsklus een 4-assige Volvo FH 480 Eev inzette uitgerust met een Palfinger PK 85002 autolaadkraan.

Technische specialisten verwijderden de verbindingen waarna beide vleugels en het staartstuk werden verladen op een speciale trailer. Vervolgens werd de F-16 in een tandemhijs opgetild.

Na het inklappen van het landingsgestel werd de F-16 op een door Contar gebouwde vliegtuigbergingstrailer verladen waarna deze onder escorte door Defensie naar de vliegbasis Woensdrecht werd getransporteerd. Een niet alledaagse hijsklus voor Schot verticaal transport.

Auteur en foto's: Rob Dragt