Clicky


Verscherpt toezicht bij biohamfraudeur Encebe

Verscherpt toezicht bij biohamfraudeur Encebe
08-12-2013 10:15 | Binnenland | auteur De Redactie

BOXTEL(Novum) - Vleeswarenbedrijf Encebe in Boxtel staat voorlopig onder verscherpt toezicht. Dat heeft Skal, de toezichthouder op de biologische sector, bekendgemaakt. Vrijdag werd bekend dat het bedrijf, een dochter van vleesverwerker Vion, elfduizend kilo varkensham ten onrechte als biologische ham verkocht.

Skal zegt de overtreding van Encebe zeer serieus te nemen en stelt een onderzoek in om vast te stellen of de overtreding eenmalig was. Ook zal de tuchtrechter van de organisatie zich over de kwestie buigen.

Het 'biologische' vlees werd vorig jaar zomer onder meer door supermarkten verkocht. Volgens Encebe ging het om een eenmalig incident. De verantwoordelijk leidinggevende, die toestemming zou hebben gegeven voor de praktijken, werkt inmiddels niet meer bij het bedrijf. De biohamfraude kwam aan het licht dankzij klokkenluiders.

Moederbedrijf Vion raakte eerder in opspraak vanwege vermeende fraude met biologisch vlees. Een commissie onder leiding van oud-minister Hans Alders concludeerde echter dat de beschuldigingen onterecht waren. Volgens de commissie werd vanwege een overschot juist biologisch vlees als normaal vlees verkocht.