Clicky


KNMI geeft WEERALARM af vanwege zware storm

KNMI geeft WEERALARM af vanwege zware storm
05-12-2013 11:10 | Weer | auteur De Redactie

DE BILT - Het KNMI heeft donderdagochtend voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en de Waddeneilanden code rood afgegeven. In de kustgebieden komen zware windstoten van 75 tot 100 km/u voor. In de middag gebeurt dit ook elders in het land. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer komen dan zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u voor, in het waddengebied tot 130 km/u.

Pas vanavond en vannacht nemen de windstoten af, het laatst in het noordoosten.

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen.

Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtwagens, auto's met aanhanger en caravans.

Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 120 kilometer per uur groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer. Het KNMI geeft een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd.