Clicky


Duizend banen weg bij Australische Qantas

Duizend banen weg bij Australische Qantas
05-12-2013 10:01 | Algemeen | auteur De Redactie

SYDNEY(Novum/AP) - Qantas schrapt de komende twaalf maanden duizend banen. Alle lonen worden bevroren. De top van het bedrijf, onder wie topman Alan Joyce, moet zelf loon inleveren. De reorganisatie moet twee miljard Australische dollar aan besparingen opleveren in drie jaar. Dat heeft de Australische luchtvaartmaatschappij donderdag bekendgemaakt.

Qantas heeft last van een lagere vraag, de sterke Australische dollar en de hoge brandstofkosten. Het bedrijf verwacht in de laatste zes maanden van het jaar een verlies voor belasting te maken van tussen de 250 en 300 miljoen Australische dollar (166-199 miljoen euro). De luchtvaartmaatschappij waarschuwt dat ook komend jaar de omstandigheden volatiel blijven.

"De uitdagingen die we tegemoet zien zijn immens, maar we gaan ze overwinnen", zei Joyce in een toelichting. "De Australische internationale markt is een van de lastigste van de wereld."

De grote problemen bij Qantas zorgen er wellicht voor dat de strenge Australische wetgeving tegen buitenlandse eigenaren wordt versoepeld. Nu mogen slechts 49 procent van de aandelen in buitenlandse handen zijn. De minister van financiën van Australië Joe Hockey suggereerde vorige maand al dat daar misschien verandering in moet komen.