Clicky


Vertragingen scheepvaart door Sintstorm

Vertragingen scheepvaart door Sintstorm
05-12-2013 07:32 | Algemeen | auteur Marcel van der Voort

VLISSINGEN - Vanwege de door het KNMI verwachte noordwesterstorm die vanaf vandaag, donderdagmiddag 5 december over Nederland trekt, is Rijkswaterstaat extra alert. De verwachte storm valt samen met springtij. Dit kan voor hoge waterstanden langs de kust zorgen. Rijkswaterstaat sluit onder andere de Oosterscheldekering en informeert belanghebbenden (zoals waterschappen) over de waterstandsverwachtingen. Ook sluizen gaan dicht, daarom moet scheepvaart rekening houden met vertragingen.

De hoogste waterstanden langs de kust en in het IJsselmeergebied worden in de avond en nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 december verwacht. De hoogste waterstanden worden verwacht in het zuidwesten en het uiterste noordoosten.

Zo wordt bij Vlissingen een waterstand verwacht van 3,80 meter boven NAP. Een dergelijke stand komt gemiddeld eens per tien jaar voor. Ook zullen onder andere Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helder, het Waddengebied en Delfzijl met hoge waterstanden te maken krijgen.

Maatregelen

Rijkswaterstaat bereidt vanwege de verwachte waterstanden maatregelen voor. De Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel worden naar verwachting in de nacht van donderdag op vrijdag gesloten. Ook worden enkele sluizen gesloten. Scheepvaartverkeer kan gedurende de sluiting hinder ondervinden door iets langere wachttijden.

Informeren over waterstandsverwachtingen

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland worden de waterstanden langs de kust en op de grote meren continu en nauwlettend in de gaten gehouden. Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen, hoogheemraadschappen en veiligheidsregio’s over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen deze instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.