Clicky


Diverse sluizen dicht vanwege naderende storm

Diverse sluizen dicht vanwege naderende storm
04-12-2013 19:51 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Rijkswaterstaat sluit donderdagnacht de Oosterscheldekering vanwege de verwachte storm. Het is voor het eerst in zes jaar dat de kering uit veiligheidsoverwegingen wordt gesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

De verwachte noordwesterstorm valt samen met springtij waardoor hoge waterstanden langs de kust worden verwacht. De hoogste standen worden verwacht donderdagnacht verwacht in het zuidwesten en het uiterste noordoosten. Zo stijgt het water bij Vlissingen tot 3,80 meter boven NAP. Een dergelijke stand komt eens in de tien jaar voor.

Ook onder meer Hoek van Holland, IJmuiden, Den Helden, het Waddengebied en Delfzijl krijgen te maken met hoogwater. Rijkswaterstaat heeft diverse maatregelen genomen om het water tegen te houden. Behalve de Oosterscheldekering wordt ook de Algerakering in de Hollandsche IJssel gesloten. Ook andere sluizen gaan dicht. Het scheepvaartverkeer kan daardoor vertraging oplopen.

Vanwege zeer zware windstoten geldt donderdagmiddag code geel in het westen en noorden van het land. Het KNMI geeft de storm daarmee de kwalificatie extreem. In de rest van het land blijft code geel van kracht, wat staat voor gevaarlijk weer. In de middag kunnen in het westen en noorden zeer zware windstoten voorkomen tot 120 kilometer per uur, en in het Waddengebied zelfs tot 130 km/u.