Transport Online - Ruim 36.000 euro aan boetes tijdens Belgische transportcontroles

Ruim 36.000 euro aan boetes tijdens Belgische transportcontroles

Ruim 36.000 euro aan boetes tijdens Belgische transportcontroles
04-12-2013 18:45 | Controles | auteur De Redactie

BRUSSEL - In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 december 2013 heeft de Belgische politie twee controleacties gehouden. Eén had speciale aandacht voor fraude met de tachograaf, de andere voor uitzonderlijk vervoer. In totaal werden 77 zware en uitzonderlijke transporten gecontroleerd waarbij 28 gevallen van fraude en overtredingen werden vastgesteld. In totaal werd voor bijna 36.000 euro aan boetes uitgedeeld tijdens deze twee controles.

Controle op tachograaf

De controleactie op fraude met de tachograaf vond maandagavond plaats tussen 18:00 en 02:00 uur. De actie vond plaats in verschillende Belgische provincies: Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen, Limburg en Brabant. In totaal heeft de politie 53 zware vervoeren gecontroleerd en werden 9 gevallen van fraude geconstateerd. De overtredingen bestonden veelal uit verlopen van de ijking van de tachograaf, geen goede verzegeling, het gebruik van een magneet en manipulatie van de bestuurderskaart. Daarnaast werden ook twee overtredingen van de rij- en rusttijd geconstateerd en beboet.

De overtreders waren met name afkomstig uit Tsjechië, Slovenië, Ierland, Nederland, Italië, Duitsland en Polen.

Het totaal geïnde bedrag van de vastgestelde overtredingen was bij deze controle 27.490 euro.

Controle op uitzonderlijke vervoer

De politie heeft eveneens een controleactie uitgevoerd van uitzonderlijk vervoer. In totaal heeft de politie 24 uitzonderlijke transporten gecontroleerd aan de grensovergang met Nederland ter hoogte van Zandvliet. Het totaal geïnde bedrag van de vastgestelde overtredingen was 9.960 euro en 6 uitzonderlijke transporten moesten blijven staan.

De actie vond voornamelijk plaats aan de grensovergang met Nederland ter hoogte van Zandvliet.  De organisator van deze operatie was het expertennetwerk uitzonderlijk vervoer van de belgische politie. Dit netwerk bestaat uit deskundigen verspreid over het hele land.

Het uitzonderlijk vervoer maakt een belangrijk deel uit van het dagelijkse vervoer van goederen. Sinds 1 juli 2010 is er een aparte reglementering voorzien en worden de transporten begeleid door private firma’s. De doelstelling van deze actie was de sensibilisatie van zowel de transport- als begeleidingsfirma’s om het Koninklijk Besluit “uitzonderlijk vervoer” na te leven. Daarnaast wil men via het specialistennetwerk het verbaliseringsbeleid qua uitzonderlijk vervoer uniformiseren en goede praktijken uitwisselen.

Tijdens de controle werden 24 transporten gecontroleerd. Zeventien daarvan waren in overtreding. Zes transporten moesten blijven staan. De overtredingen bestonden voornamelijk uit transport zonder geldige vergunning, transport zonder geldige signalisatie voor uitzonderlijk vervoer, begeleiding door een firma niet toegelaten in België, begeleiding door een voertuig zonder reglementaire signalisatie en fraude met rij- en rusttijden

Het totaal geïnde bedrag van de vastgestelde overtredingen was bij deze actie 9.960 euro.

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen