Clicky


IKEA-pallet verkozen tot 'Duurzaamste product van 2013'

IKEA-pallet verkozen tot 'Duurzaamste product van 2013'
04-12-2013 11:20 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

De door IKEA uitgevonden OptiLedge, een duurzaam en kostenbesparend alternatief voor de houten pallet, was afgelopen maandag in het Nemo Science Center te Amsterdam de grote winnaar bij de uitreiking van de duurzaamheidsprijs Product Enlightenmentz 2013.

Na diverse selectierondes werd IKEA's "pallet" zowel door de vakjury als door het publiek verkozen tot product van het jaar. De vakjury vond de OptiLedge mooi in z’n eenvoud: “Het ontwerp betekent in praktische zin heel veel, ondanks of dankzij z’n eenvoud. Het leidt tot minder milieubelasting, zoals CO2-uitstoot en het heeft een duurzaam effect op de maatschappij. Een product met een enorme impact", aldus het juryrapport.

Nadat IKEA de OptiLedge eerst uitsluitend voor eigen gebruik heeft ingezet, vond het Zweedse bedrijf het tijd worden om de vinding met de rest van de wereld te delen en biedt het de gepatenteerde OptiLedge via enkele geselecteerde distributeurs aan. Voor Europa is dit het Eindhovense verpakkingsbedrijf Prokonpack.

Directeur Ben Beckmann is verheugd met de prestigieuze titel. "Boven alles is het een signaal naar de markt dat de OptiLedge voor heel veel bedrijven interessant is. Wij wisten dat natuurlijk al, maar als een deskundige jury èn het publiek je als beste product beoordeelt dan is dat een mooie binnenkomer bij bedrijven, het geeft vertrouwen. Naast goedkoop, sterk, kostenbesparend en van IKEA is de OptiLedge nu ook nog eens door deskundigen betiteld als product van het jaar. Kan het nog mooier?"

Een set OptiLedges bestaat uit 2 kunststof balken (van ieder 450 gram) op pootjes waar je de lading op plaatst. Door de opstaande rand wordt de lading omsloten. Bevestigen gaat met een omsnoeringsbandje. De belading dient een eigen sterkte / stijfheid te hebben of anders een bodemplaat; een zak hondenvoer kun je bijvoorbeeld niet met een set OptiLedges vervoeren. Eén van de voordelen is dat een pallet nóóit groter is dan de lading die erop staat. In tegenstelling tot een houten pallet heb je dus nooit onbenutte ruimte op een pallet. De OptiLedge heeft een draagvermogen van 1.350 kg, is export proof (behandelen is niet aan de orde), goedkoop en 100% recyclebaar. "De pallet van de toekomst" aldus Beckmann. "Niet voor niets gebruikt IKEA nu al meer dan 30 miljoen stuks per jaar."



Beckmann: "Hoewel de aanschafprijs heel laag is, is dit meestal niet eens de reden dat een bedrijf de OptiLedge gaat gebruiken. Er worden namelijk enorme besparingen gerealiseerd door het gebruik van de OptiLedge. Hoe dan? In geval van luchtvracht doordat onze pallet 10 tot 25 kilo minder weegt dan een houten pallet. In geval van wegtransport doordat de belading zeer efficiënt is op OptiLedges.  Hierdoor passen er meer zendingen in een vrachtwagen. Dit levert een enorme besparing op de transportkosten op en daarmee tevens op de CO2 uitstoot. Ten slotte is de opslag ruimtebesparend. Op een plek waar 20 houten pallets opgestapeld staan, huisvest je 182 sets OptiLedges, gelijk aan 182 pallets. Behalve opslagruimte reduceer je het aantal ritten voor het brengen van lege pallets met 90%: in een vrachtauto passen 500 houten pallets. In diezelfde vrachtwagen passen 5.000 sets OptiLedges. Dat scheelt dus veel ritten, veel geld, veel uitstoot etc."