Clicky


Achmea schrapt vierduizend banen

Achmea schrapt vierduizend banen
04-12-2013 09:38 | Financieel | auteur De Redactie

(Novum) - Achmea schrapt de komende drie jaar ongeveer vierduizend banen. Dat komt overeen met ruim twintig procent van de totale werkgelegenheid bij de verzekeraar. Dat bevestigt het bedrijf woensdag na berichtgeving van de NOS.

De aanpassingen zijn een vervolg op de in februari aangekondigde reorganisatie. Toen werden 2500 banen geschrapt. Bestuursvoorzitter Willem van Duin zei toen al dat verder zou moeten worden gesneden in de kosten. Hij sloot daarbij niet uit dat opnieuw banen verdwijnen.

Omdat steeds meer klanten hun zaken op internet regelen, is minder personeel nodig, verdedigt Achmea de beslissing. Ook worden minder aanvullende zorgverzekeringen afgesloten en verhogen klanten hun eigen risico, waardoor er minder inkomsten zijn. Verder worden minder levensverzekeringen afgesloten.

Achmea schrijft niet hoeveel de nieuwe reorganisatie moet opleveren. Volgens de NOS zou het gaan om tweehonderd miljoen euro, net als bij de in februari aangekondigde banenreductie.

FNV Bondgenoten noemt het een 'zure boodschap' voor de mensen bij Achmea. De Unie is 'onaangenaam verrast'. Gezien de krimp in de financiële sector roepen de bonden op om een goed sociaal plan af te spreken, waarin de nadruk komt te liggen op de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. "Trainingen, omscholing, loopbaancoaches. Het kan en moet nu allemaal van start gaan", zegt FNV-bestuurder Karin Heynsdijk.

Volgens CNV Dienstenbond is Achmea veel te laat met de reorganisatie. Andere financiële dienstverleners hebben twee jaar geleden al ingespeeld op de digitalisering. "Nu worden de medewerkers verrast door de urgentie van het probleem: zij hebben nu korter de tijd om zich voor te bereiden om de veranderde arbeidsmarkt."