Clicky


Odfjell krijgt boete van drie miljoen euro

Odfjell krijgt boete van drie miljoen euro
03-12-2013 14:16 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM (Novum) - Tankopslagbedrijf Odfjell moet een boete van drie miljoen euro betalen voor de vele veiligheidsovertredingen die het bedrijf de afgelopen jaren beging rondom de Rotterdamse terminal. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. Het oliebedrijf hoeft echter niet voor een jaar dicht als het opnieuw in de fout gaat.

Tegen Odfjell was naast drie miljoen euro boete ook een voorwaardelijke stillegging van een jaar geëist. Bij de eerstvolgende veiligheidsovertreding had het bedrijf dan tijdelijk dicht gemoeten. Die maatregel vond de rechter echter onnodig. De kans op herhaling is vrij klein door het strengere toezicht in de haven, zo luidde de motivatie.

Wel vond de rechtbank dat de Rotterdamse terminal structureel geen maatregelen heeft genomen om zware ongevallen te voorkomen. "In potentie had zich een ramp kunnen voltrekken met enorme gevolgen voor omwonenden en het milieu", aldus de rechter. "Dat dit niet is gebeurd, is alleen te danken aan het toeval."

De rechtbank rekent het Odfjell zwaar aan dat het jarenlang stapels aan veiligheidsovertredingen beging, terwijl het een 'grote terminal met gevaarlijke stoffen' beheert. Bovendien ligt het bedrijf in de Rotterdamse haven, een druk gebied midden in de Randstad, aldus de rechter. Dat maakt Odfjell tot een risicobedrijf van de zwaarste soort.