Clicky


Meer restaurants failliet ondanks hogere omzet

Meer restaurants failliet ondanks hogere omzet
03-12-2013 12:16 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Hoewel restaurants en hotels hun omzet vorig kwartaal opnieuw zagen toenemen, groeit ook het aantal faillissementen onder de horecagelegenheden. Vooral restaurants gingen tussen juli en september veel vaker op de fles dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag weten.

In totaal gingen in het derde kwartaal 55 restaurants failliet, een kleine vijftig procent meer dan een jaar eerder. Ook hotels hadden het vorig kwartaal overigens zwaar. Het aantal faillissementen bereikte in die sector met vijftien het hoogste niveau in twee jaar tijd. Vorig jaar moesten twaalf hotels hun deuren sluiten.

Het toenemende aantal faillissementen is opvallend, aangezien juist in deze horecagelegenheden de omzet weer stijgende is. Restaurants boekten vorig kwartaal een omzetgroei van 2,6 procent op jaarbasis, terwijl de inkomsten van hotels zelfs 6,7 procent opliepen. Cafés zagen hun omzet daarentegen flink teruglopen, met 4,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Die daling had echter weinig gevolgen voor het aantal drankgelegenheden, blijkt uit de CBS-cijfers. Anders dan bij hotels en restaurants nam bij cafés het aantal faillissementen vorig kwartaal juist af. Waar in 2012 nog een kleine veertig cafés ten onder gingen, waren dat er in het derde kwartaal van dit jaar slechts 23.