Clicky


Half miljoen mensen hebben twee banen

Half miljoen mensen hebben twee banen
02-12-2013 10:20 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum) - Het aantal Nederlanders dat twee banen heeft, is in 2012 licht toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal hadden 544 duizend Nederlanders vorig jaar een extra functie, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag bekend. Vooral jongeren combineren betrekkelijk vaak twee banen.

Het merendeel van de mensen met twee functies is in beide gevallen in loondienst. De sterkste stijging is echter zichtbaar bij Nederlanders die naast een vaste baan als zelfstandige aan de slag gingen. Gemiddeld genomen werken mensen die een gedeelte van de week als zelfstandige werken twee uur langer dan mensen die voor twee verschillende bazen werken.

Tweede banen hebben in tien jaar tijd flink aan populariteit gewonnen. Sinds 2002 is het aantal Nederlanders met een extra functie met bijna 140 duizend toegenomen. Die stijging vond overigens vooral plaats voor de kredietcrisis. Tussen 2008 en 2011 liep het aantal Nederlanders met dubbel werk juist iets terug.

Van de Nederlanders ouder dan 25 jaar heeft gemiddeld zes tot zeven procent twee banen. Bij jongeren tot die leeftijd ligt dat percentage veel hoger, op ongeveer twaalf procent. Zij werken vaak twee keer in loondienst, terwijl Nederlanders tussen de 55 en 65 juist vaker twee banen als zelfstandige combineren.