Clicky


Robben, Kramer en Zonderland genomineerd

Robben, Kramer en Zonderland genomineerd
01-12-2013 19:32 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Arjen Robben, Sven Kramer en Epke Zonderland zijn genomineerd voor de titel Sportman van het Jaar. Dat heeft sportkoepel NOCNSF zondagavond bekendgemaakt. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Ireen Wüst. De winnaars worden op 17 december tijdens het Sportgala gekozen.

Zonderland kan de prestigieuze prijs voor het derde jaar op rij in de wacht slepen. De turner voegde dit jaar na zijn Europese titel in 2011 en olympische titel uit 2012 ook de wereldtitel aan zijn erelijst toe. Schaatser Kramer, die alleen in 2007 met de trofee aan de haal ging, won dit jaar het EK en WK allround en goud op het WK afstanden.

Robben kan de vierde voetballer in de historie worden dit tot Sportman wordt verkozen. Ruud Gullit was in 1987 de laatste die de Jaap Eden Trofee in ontvangst mocht nemen. Ook de namen van Abe Lenstra (1951 en 1952) en Johan Cruijff (1973 en 1974) prijken op de erelijst. Robben beleefde een droomseizoen met Bayern München en maakte het winnende doelpunt in de finale van de Champions League.

Kromowidjojo kan na Sjoukje Dijkstra de tweede vrouw in de geschiedenis worden die de titel voor het derde jaar op rij wint. De zwemster werd afgelopen zomer wereldkampioene op de 50 meter vrij. Vos, de winnares van 2008 en 2009, pakte goud bij het WK veldrijden en het WK op de weg. Wüst werd onder meer Europees en wereldkampioene allround. Zij was in 2006 de laatste schaatsster die de prijs kreeg.

Voor de titel Sportploeg van het Jaar zijn beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de roeiers vier zonder (Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken) en de achtervolgingsploeg schaatsen (Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen) genomineerd.

Gerard Kemkers maakt kans op de titel Coach van het Jaar. De schaatstrainer krijgt concurrentie van Mark Emke (roeien) en Daniel Knibbeler (turnen). Atlete Marlou van Rhijn, zwemster Lisette Teunissen of wheeler Kenny van Weeghel wordt de beste gehandicapte sporter. Nöel van Klaveren (turnen), Mathieu van der Poel (wielrennen) en Do Velema (judo) strijden om de status van grootste talent.

De winnaars worden verkozen door de sporters met een A-status en een speciaal samengestelde vakjury. Deze bestaat uit onder anderen Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard- Van Moorsel en Joop Alberda.