Clicky


 


Overdracht certificerende taken binnenvaart naar marktpartijen

Overdracht certificerende taken binnenvaart naar marktpartijen
30-11-2013 09:44 | Algemeen | auteur De Redactie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de keuringsinstanties Register Holland (RH), het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) en Selles & Van Dijk (S&D) gemandateerd voor het afgeven van binnenvaartcertificaten. De ILT heeft dit op 29 november 2013 namens de minister van Infrastructuur en Milieu (IenM) gedaan. Deze keuringsinstanties waren in 2012 al aangewezen om de onderzoeken voor de certificering van binnenvaartschepen uit te voeren.

Tot 29 november 2013 gaf de ILT de certificaten af op basis van de door de keuringsinstanties uitgevoerde onderzoeken. Voortaan geven de keuringsinstanties het certificaat zelf af. Met deze mandatering zijn de certificerende werkzaamheden van de ILT overgedragen aan markpartijen als deze keuringsinstanties en eerder gemandateerde klassenbureaus (Bureau Veritas, Germanischer Lloyd en Lloyd’s Register).

Door deze taakoverdracht kunnen de scheepseigenaren voor de certificering van hun binnenvaartschip, terecht bij een klassenbureau of keuringsinstantie naar keuze. In een overeenkomst met de klassenbureaus en de keuringsinstanties is vastgelegd hoe de certificaten namens de minister van IenM worden afgegeven, hoe informatie tussen de klassenbureaus, keuringsinstanties en ILT wordt uitgewisseld en hoe het toezicht op de certificerende bureaus is geregeld.

De ILT blijft eindverantwoordelijk voor de onderzoeken van de binnenvaartschepen en de afgifte van de binnenvaartcertificaten. Door de overdracht van het gehele certificerende proces kan de ILT meer aandacht besteden aan handhaving van de Binnenvaartwet. De ILT blijft naast de handhavende taken bepaalde vergunningen zelf afgeven zoals de afgifte van meetbrieven en erkenningen.

Daarnaast blijft de ILT, als Commissie van Deskundigen, verantwoordelijk voor de interpretaties van de wetgeving en het afgeven van aanbevelingen en ontheffingen.

» Meer informatie

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions