Clicky


Journalist Karskens noemt missie Mali zinloos

Journalist Karskens noemt missie Mali zinloos
29-11-2013 12:06 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG(Novum) - De Nederlandse deelname aan de missie in Mali is zinloos. Dat heeft oorlogsjournalist Arnold Karskens vrijdagochtend betoogd voorafgaand aan de hoorzitting in de Tweede Kamer over de missie. "Het heeft geen zin om Nederlandse militairen te sturen", zei Karskens, die het Afrikaanse land onlangs nog bezocht.

"Het land is te groot", vindt de oorlogsjournalist. "Wat zouden we daar kunnen doen in een land waar we de taal niet spreken?" Het Malinese leger of militairen van omliggende landen zijn veel beter in staat om inlichtingen te verzamelen, stelde hij.

Het verzamelen van inlichtingen gebeurt vooral door persoonlijk contact met inwoners. De Apache-gevechtshelikopter die Nederland meestuurt is er in elk geval niet voor geschikt. Karskens denkt dat de missie dan ook vooral een werkgelegenheidsproject is. "Je kunt met Apaches niet boven de Schilderswijk gaan hangen. Je hebt een zandbak nodig, net als in Afghanistan."

Karskens toonde zich überhaupt sceptisch over het succes van de VN-missie. Hij wees erop dat eerder militair ingrijpen in Irak en Afghanistan ook geen succes is geworden. "Het is er niet echt beter op geworden. Ik ga niet de Taliban verdedigen, maar zie niet dat het met het verdrijven van de Taliban veel beter is geworden."

Bovendien bestaat de tegenstander vooral uit gemotiveerde moslimextremisten. "Die zullen alles doen om het woord van hun god te verspreiden. Het zijn zeer gemotiveerde lieden die het helemaal niet erg vinden om dood te gaan. Ga daar maar eens mee knokken."

De Tweede Kamer hoort de hele dag deskundigen over de missie in Mali. Daarvoor was Karskens niet uitgenodigd. Dankzij een zogeheten bijzondere procedure van de SP kon hij alsnog voorafgaand aan de hoorzitting het parlement zijn visie geven over de missie.