Clicky


SP: Europees Parlement wil meer en betere controles tegen uitbuiting werknemers

SP: Europees Parlement wil meer en betere controles tegen uitbuiting werknemers
28-11-2013 13:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

BRUSSEL/DEN HAAG - Deze week nam de commissie werkgelegenheid van het Europees Parlement een rapport aan over maatregelen tegen uitbuiting van werknemers. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: "De liberalen en een groot deel van de christen-democraten in het EP zien controles door bijvoorbeeld de arbeidsinspectie bij vestigingen van buitenlandse bedrijven als belemmering van het vrij verkeer in Europa. Die partijen vinden uitbuiting kennelijk niet zo’n probleem. Gelukkig ligt er nu een rapport vol met aanbevelingen om de controles op bedrijven juist op te voeren."

Volgens het rapport moeten de ook in Nederland doorgevoerde bezuinigingen op de arbeidsinspecties worden teruggedraaid, moeten schijnzelfstandigen worden aangepakt en moeten de verschillende diensten in de lidstaten beter met elkaar samenwerken. Ook wil het EP dat er zwarte lijsten komen van bedrijven die gebruikmaken van schijnzelfstandigen of via brievenbus bv’tjes sociale rechten schenden of pensioenen ontduiken. Via een early warning mechanisme moeten grensoverschrijdende activiteiten van malafide uitzendbureaus worden aangepakt.

Al deze voorstellen stonden ook al in het actieplan dat de SP opstelde naar aanleiding van de misstanden in het wegvervoer. In juni overhandigde De Jong het eerste exemplaar van het onderzoek ‘De vrachtwagenchauffeur aan het woord’ aan Eurocommissaris Kallas. Tijdens die bijeenkomst beloofde Kallas aan De Jong en een brede coalitie van gelijkgezinde Europarlementariërs dat er voor het einde van het jaar specifieke maatregelen zouden komen om de sociale misstanden in het wegvervoer aan te pakken.

De Jong: "Ik heb van Kallas begrepen dat er hard gewerkt wordt aan een actieplan. Het rapport van het EP kan hem daarbij inspireren." Overigens moet het rapport nog door het voltallige EP worden goedgekeurd. De Jong: "De kans dat het afgezwakt wordt, is niet groot, omdat het geen wetgevend rapport is, maar de weerstand bij liberalen en christen-democraten is zo groot dat je niets bij voorbaat kunt uitsluiten. Waakzaamheid is dan ook geboden."